Benjamina Karić o bratimljenju Podgorice i Sarajeva: “Pobratim se posebno pazi i čuva”

Gradonačelnici Podgorice i Sarajeva danas su potpisali Sporazum o bratimljenju ova dva grada. 

Iako su odnosi ova dva grada uvijek bila izuzetno prijateljska, pa je ovo više samo formalni Sporazum, itekako mnogo znači stanovnicima oba grada.

O svemu se oglasila i gradonačelnica Benjamina Karić, koja je poručila da su Crnogorci naše komšije i prijatelji koje krasi “čojstvo”.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dvije prijateljske države. Crnogorci su ljudi, ali su prije svega naše komšije, prijatelji, nacija sa identitetom.

Crnogorce oduvijek krasi ‘čojstvo’, koje znači pravednost, govorenje istine onakvom kakva jeste, bez vrdanja i uopštavanja“, kazala je Karić.

Dodala je da joj je drago “što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima Srebrenice”.

Oni koji od ove istine bježe u apstraktna objašnjenja i generalizacije, niti su ljudi, niti imaju čojstva. Čast mi je zato danas bila biti u društvu onih koji jasno i glasno govore istinu i spremni su je pogledati u lice, a sami se ograđuju od onih koji od istine bježe“, dodala je Karić.

Kazala je da je Sporazum samo kruna saradnje dva grada, te da se pobratim posebno pazi.

Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Podgorice, koji sam danas potpisala sa uvaženim gradonačelnikom Ivan Vuković, kruna je dobre i kvalitetne saradnje naših gradova. Pobratim se posebno pazi, čuva i podržava. Želim nam uspjeh u budućoj saradnji“, zaključila je Karić.