Upitan početak radova na rekonstrukciji travnjaka Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”

Redovna, 20. sjednica Općinskog vijeća Centar koja je trebala biti održana danas prekinuta je zbog neusvajanja dnevnog reda i nedostatka kvoruma za njeno održavanje.

Budući da su se na dnevnom redu ove sjednice nalazile dvije tačke od posebnog interesa za širu društvenu javnost, a tiču se rekonstrukcije terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“, a koja se treba provesti u okviru projekta „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“, načelnik Općine Centar Srđan Mandić će od Općinskog vijeća tražiti zakazivanje hitne sjednice Općinskog vijeća.

Podsjetimo javnost da ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona “Asim Ferhatović Hase“, sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM.

Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar.

Cijeneći da postoje realne mogućnosti da zbog neusvajanja prijedloga odluka koje su bile na današnjem dnevnom redu, Nogometni/Fudbalski savez BiH sredstva koja su planirana za rekonstrukciju terena na stadionu ‘Asim Ferhatović Hase’ preusmjeri za drugu namjenu, iskreno se nadamo da će prijedlog načelnika za održavanje hitne sjednice naići na odobravanje od strane Vijeća. O terminu održavanja sjednice javnost će biti blagovremeno obaviještena“, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.

Raskol “Trojke” u Općini Centar, NiP napustio sjednicu

Općinski odbor Naroda i Pravde Centar oglasio se saopćenje povodom dešavanja na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar.

Dnevni red nije usvojen, a sjednicu su napustili upravo vijećnici iz NiP-a.

Dužnost nam je obavijestiti javnost o bitnim činjenicama u vezi sa združenim djelovanjem Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Centar na današnjoj sjednici ali i o sumnjivim procesima i zapošljavanjima u Općini Centar Sarajevo“, oglasili su se danas iz OO NiP Centar.

Kako su naveli iz NiP-a, u koordiniranom djelovanju SDA, SDP-a i Naše stranke u OV Centar Sarajevo, svojim su glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice OV Centar Sarajevo, prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razriješenju sekretara Općinske izborne komisije.

Naime, upravo su u koordiniranom djelovanju vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, svojim glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije Aide Skalonje, sekretara koji je imenovan za vrijeme mandata načelnika Ajnadžića i koalicione većine okupljene oko Stranke demokratske akcije.

Samim tim dali su podršku sekretaru i većini u Općinskoj izbornoj komisiji, a koja je na prošlim lokalnim ali i općim izborima bila obilježena nizom sumnjivih radnji i nezakonitih procesa, o čemu je danas na sjednici svjedočila predsjednica Općinske izborne komisije, Snježana Dragoje.

A motiv Naše stranke za ovakvim djelovanjem je zapravo još jedan prijedlog Komisije za izbor i imenovanja kojim je na današnjoj sjednici bilo predviđeno razrješenje Ćamila Osmanagića, savjetnika načelnika Mandića, tzv. ‘načelnika iz sjene’, iz Komisije za poslovne prostorije, komisije sa, razumije se, znatnim utjecajem u Općini Centar.

Također, SDA, Naša stranka i SDP su združenim djelovanjem pokušali na današnoj sjednici u dnevni red uvrstiti i usvajanje Nacrta regulacionog plana na Poljinama koji nije dobio potrebnu većinu na prethodnoj sjednici, a gdje privatni investitor već izvodi radove na terenu, što predstavlja faktički pokušaj legalizacije protupravnog građenja“, naveli su iz NiP-a.

Dodaju da su zbog toga napustili sjednicu.

Iz ovog razloga, Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo napustio je 20. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo jer ne želimo nastaviti politike bivšeg načelnika Ajnadžića, štaviše mi smo na suprotnosti i negaciji tih politika i podržali gospodina Mandića 2020. godine u utrci za načelnika Općine Centar, a što je očito bila kardinalna greška.

Jer, naime, pored ovih radnji, načelnik Mandić već 6. mjeseci u kontinuitetu izbjegava da objavi Odluku o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave, koju je inače donio protupravno, jer je po Zakonu o organizaciji organa uprave u FBiH jedino Općinsko vijeće nadležno da donese takvu Odluku, a što će, uvjereni smo, uskoro potvrditi i odgovarajuća sudska instanca.

Odluka je donesena 15.12.2021. godine, a tek je jučer, pred današnju sjednicu Vijeća objavljena, u sklopu nepotpisanog saopćenja Općine Centar o zapošljavanju, valjda u strahu od opravdanih kritika i to sa fingiranim datumom objave na stranici od 07.07.2022. godine!? Duboko smo razočarani činjenicom da načelnik Mandić nastavlja netransparentnost u donošenju odluka, a što je bila odlika njegovog prethodnika”, pojašnjavaju.

Navode da ih dodatno uznemirava informacije koje se tiču “netransparentnih zapošljavanja i praksi načelnika Mandića”.

Međutim, ono što nas dodatno uznemirava su informacije koje nam redovno saopštavaju uposlenici Općine Centar, ali i zabrinuti građani, a tiču se netransparentnih zapošljavanja i nezakonitih praksi načelnika Mandića.

S tim u vezi javno tražimo od njega odgovore na sljedeća pitanja koja nam se redovno upućuju od strane građanki i građana, a koja ni zbog kakvih zahtjeva za ‘mirom u kući/koaliciji’ (koja očito više ne postoji!) ne smiju ostati neodgovorena. Uostalom, na to nas osim Sarajevskog dogovora (koalicionog dogovora predsjednika Trojke o istinskim promjenama u političkom djelovanju) obavezuje i naša savjest i odgovornost prema građankama i građanima kojima služimo”.

Pitali su Mandića u kakvoj je vezi s “načelnikom iz sjene” Ćamilom Osmanagićem.

Molimo uvaženog načelnika da objasni javnosti u kakvoj je tačnoj relaciji sa izvjesnim Ćamilom Osmanagićem zvanim ‘Cuco’, navodnim ‘načelnikom iz sjene’ koji širi strah i trepet po općinskim službama, izdaje naloge državnim službenicima i namještenicima i upravlja radom Općine po ovlaštenju načelnika, iako dotični nije niti državni službenik niti namještenik, već angažovan na osnovu ugovora o djelu?

Tražimo da nam se dostavi isti ugovor o djelu, u kojem stoji koliko novca ‘načelnik iz sjene’ košta građane Općine Centar ali i odgovarajuća dokumentacija na osnovu koje je sklopio ugovor te na osnovu kojih kvalifikacija?

Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je zaključivanje ovog konkretnog ugovora i obavljanje poslova koje on predviđa u skladu sa zakonom“, dodaju iz NiP-a.

Zatražili su i javnu objavu koliko je zaključeno ugovora o djelu.

Također molimo načelnika da javno objavi koliko je ugovora o djelu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključeno od početka njegovog mandata, na kojim tačno poslovima (podsjećamo javnost da se ovi ugovori mogu zaključivati samo u posebno opravdanim slučajevima i to za poslove koji nisu sistematizirani) kao i imena i prezimena osoba koje su angažovane na osnovu tih ugovora”.

Pritom molimo uvaženog načelnika da u tim podacima ne izostavi imena Draška Lukovića i Omara Tanovića, pojedinaca trenutno (ali i od ranije) angažovanih na osnovu ugovora o djelu u Općini Centar, a koji su onda „igrom slučaja ili pukom koincidencijom“ bili prvoplasirani na konkursima za državnu službu u Općini Centar Sarajevo, i to za radna mjesta – Viši stručni suradnik za informisanje u kabinetu općinskog načelnika i Stručni suradnik za poslove Općinskog vijeća u Službi za poslove Općinskog vijeća“, poručuju iz NiP-a uz dodatak fotografija.

Kazali su da će daljni rad koalicije ovisiti o tome kada će načelnik dostaviti podatke javnosti.

Kada uvaženi načelnik odgovori na postavljena pitanja, dostavi podatke i ponudi javnosti, odnosno građankama i građanima Općine Centar, objašnjenja, tek će se u tom slučaju steći uslovi za eventualni daljnji rad koalicije, jer vrlo jednostavno – nikada nećemo podržati bezakonje, sumnjive procedure, licemjerstvo, neinstitucionalne dogovore i potpuni zaokret od predizbornih obećanja i utvrđenih programskih projekata, ma o kome da se radilo. Ovakvo postupanje od nas očekuju i građani Općine Centar koji su nam u najvećem broju dali povjerenje na izborima 2020. godine. Ovakvo postupanje najzad očekujemo od sebe samih.

Klub Naroda i Pravde Centar Sarajevo je i pored svih ovih činjenica spreman se danas vratiti u vijećničke klupe jer su bitne odluke za građanke i građane Općine Centar na čekanju, a zbog rada u interesu njih smo isključivo i tu”, zaključili su u saopćenju.