Foto: Pixabay

Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana ili kuće mladima

Kanton Sarajevo će u ovoj budžetskoj godini subvencionirati dio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Subvencije će iznositi 200 KM za period od šest mjeseci.

Ova odluka je donesena na današnjoj sjednici Vlade KS, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Javni poziv mladima za dodjelu ove subvencije, sa uvjetima i kriterijima, po najavi resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, također će biti raspisan u narednih 10 dana.

Ovo je jedan od načina kojim nastojimo pomoći i mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan, te riješe svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti, visokih cijena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

I ova odluka odnosi se na osobe starosne dobi od 18 do 38 godina iz razloga što se u postojećoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini teže zapošljavaju, a time i teže opredjeljuju za stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu.