Ambasada SAD izabrala tužioce u predmetu “Respiratori” za heroje mjeseca: “Shvataju važnost borbe protiv korupcije”

Ambasda Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se po pitanju predmeta “Respiratori”.

Tužioce u ovom predmetu, Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića, proglasili su herijima mjeseca.

Povjerenje u pravosuđe BIH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH“, naveli su iz Ambasade.

Kako su dalje naveli, tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal.

Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija. Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde.

Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH.

S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD“, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade SAD –a u BiH koja je objavila i biografije tužitelja Hukeljića i Pašića.