Bakir Izetbegović: “Neću da kažem da se dobro živi i da je sjajno, ali ovo je dobro”

U Centru za kulturu, sport i informisanje u Olovu održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”, a sve u sklopu izuzetno aktivnog pristupa predsjednika SDA članstvu pred najavljene izbore.

Kako je saopćeno, prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja poručio da je uvjeren da će SDA pobijediti na predstojećim Općim izborima i da će poboljšati rezultat u odnosu na izbore koji su održani prije četiri godine.

Naš narod ima intuiciju i ima inat, te prepoznaje jednu smutnju koju mu pripremaju, jedan pokušaj da se ustvari jedna snažna politička komponenta na koju se narod oslanja“, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na rezultate rada SDA u Olovu i Zeničko-dobojskom kantonu, ali i na nivou Federacije i države BiH.

Glavni problem BiH je odlazak mladih ljudi. Taj problem je zbir svih ostalih problema sa kojima se ova država nosi. Moramo uraditi sve da to zaustavimo i mnogo je toga, uprkos problemima u posljednjim godinama, urađeno.

Vlada FBiH je riješila probleme penzionera, rudara, boračkih kategorija, povećan je broj zaposlenih, porastao je BDP i izvoz, imamo pozitivan vanjskotrgovinski skor sa zemljama CEFTA-e, izvoz namjenske industrije je povećan za 300 posto.

Neću da kažem da se dobro živi i da je ovo sjajno, ali ovo je dobro uzimajući u obzir probleme i opstrukcije sa kojima smo se suočavali“, poručio je Izetbegović.

Procesi u BiH se, dodao je, odvijaju u skladu sa složenom formulom čiji su dio domaći i međunarodni faktori, a SDA je najjači faktor u BiH.

Također je ukazao na ulogu “destruktivnih faktora, onih u BiH i regionu, koji su u tekućem mandatu stvarali brojne blokade, opstrukcije i nasrtaje na državu BiH, njen ustavnopravni poredak, nadležnosti i imovinu”.

Apelacijama smo zaustavili sve pokušaje udara na državu. Šest apelacija Ustavnom sudu BiH i svih šest je napravila SDA i njen Pravni tim“, kazao je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, Izetbegović je istaknuo da mu se čini da HDZBiH ne želi riješiti taj problem, podsjećajući na ranije razmatrane modele koje je ta stranka odbijala.

Mi sigurno nećemo nikada pristati ni na šta što degradira dalje poziciju BiH i što slabi poziciju Bošnjaka u njoj“, kazao je Izetbegović.

Destruktivna politika, dodao je, crpi snagu naroda u BiH, što se posebno odrazilo na poziciju hrvatskog naroda u BiH i njegovu brojnost.

Neće se iz Zagreba i Beograda odlučivati šta će se dešavati u BiH. U BiH će se sve odvijati po unutrašnjem dogovoru. Od susjeda očekujemo da nas poštuju, da poštuju međunarodno pravo i da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih“, poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju politički oponenti SDA u BiH, prije svega oni sa lijeve strane političkog spektra, Izetbegović je kazao da su te stranke trebale biti koheziona sila u BiH, ali da nisu napravile nikakav prodor u sredinama u kojima Srbi i Hrvati žive u većini.

Imaju jednoga Vojina Mijatovića i nikoga drugog. Sva je priča u napadu na nas. Nikakvog prodora neće napraviti tamo gdje bi trebali, čak ne pokazuju ni volju da to urade, i sva politika im se svodi na napad na SDA“, izjavio je Izetbegović.

Podsjećajući na napade na Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, Izetbegović je podsjetio da je reisu-l-ulema govorio o osobinama i vrijednostima koje treba posjedovati bošnjački lider i politička snaga koja treba voditi taj narod, bez spominjanja bilo kakvih imena, a da oni koji su kritikovali Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu u tim vrijednostima nisu prepoznali sebe.

Prisutnima na tribini također su se obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Olovo Đemal Memagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević i ministar u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković, saopćeno je iz SDA.

Podjestimo, Izetbegović ovih dana aktivno učestvuje u “preuranjenoj predizbornoj kampanji” kako tvrde njegovi oponenti. No, političari u BiH bez obzira da li je pozicija ili opozicija u pitanju kako se izbori blže redovno obilaze manja mjesta u BiH, što je rijedak slučaj u neizbornom periodu.