Izvor: SDP BiH

Denis Bećirović: “Paradržava Herceg- Bosna bila je u službi Tuđmanove velikohrvatske politike, kao i HDZ danas”

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, oglasio se povodom obilježavanja godišnjice osnivanja paradržave Hrvatske republike Herceg- Bosne.

Kazao je da veličanje paratvorevine čiji su osnivači osuđeni za zločine govori o sljedbenicima.

Obilježavanje godišnjice osnivanja paratvorevine Herceg- Bosne od strane političkog vrha HDZ-a Bosne i Hercegovine dokazuje da ova politička stranka i njeni sateliti ne dijele niti jednu od temeljnih evropskih vrijednosti.

Veličanje paratvorevine čiji su osnivači pred Međunarodnim sudom za ratne zločine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora dovoljno govori o njihovim savremenim sljedbenicima. Tvrdnja da je Herceg- Bosna ‘unesena’ u sastav savremene Bosne i Hercegovine je teška laž i manipulacija HDZ-a.

Činjenica je da je Herceg- Bosna formirana kako bi bila etnički očišćena od Bošnjaka i Srba, te ‘iznesena’ iz međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i pripojena Republici Hrvatskoj. Ovakva namjera je dokazana pred haškim Tribunalom koji je tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske označio kao nositelja tog udruženog zločinačkog pothvata“, rekao je Bećirović.

Kazao je da je žalosno da još uvijek žive takve politike.

Žalosno je da 27 godina nakon okončanja agresije protiv države Bosne i Hercegovine još žive politike koje ne prihvataju poraz zločinačkih, rasističkih ideologija koje su nanijele ogromno nesreću građanima Bosne i Hercegovine.

Ubistva, progoni, silovanja i koncentracioni logori su zločini za koje su osuđeni osnivači tzv. Herceg-Bosne koje slavi HDZ“, naglasio je Bećirović.

Dodao je da je očito da su Dragan Čović i HDZ BiH sljedbenici ove, kako kaže zločinačke politike, jer su, poput njihovih uzora, oni glavni krivci za novovremeno masovno raseljavanje Hrvata iz dijelova zemlje u kojim HDZ ima apsolutnu vlast.

Kao što je poražena politika tzv. Herceg-Bosne, biće poraženi i njihovi savremeni sljedbenici. Vrijeme je da politički vrh Republike Hrvatske, te njihovih ekspozitura u Bosni i Hercegovini, poput HDZ-a BiH, prihvate realnost. Vrijeme je da dužno priznanje odaju žrtvama, umjesto što veličaju počinitelje zločina i nagrađuju ih najvišim državnim počastima.

Put Bosne i Hercegovine vodi ka integraciji u EU. Separatizmi i sanjanje destabilizirajućih paradržava po ruskom receptu iz Južne Osetije, Donbasa ili Abhazije je put u suprotnom smjeru za koji ni građani ni međunarodna zajednica ne smiju imati razumijevanja“, zaključio je Bećirović.