Foto: Općina Novi Grad

Foto/ Zvanično otvoren bazen na Dobrinji

Ozvaničen je početak korištenja otvorenih bazena Dobrinja revijalnom vaterpolo utakmicom klubova “Invictum Sarajevo” i “Dabar Sarajevo” u prisustvu zvanica i brojnih građana, saopćeno je iz općine Novi Grad u Sarajevu.

Sretni smo da stanovnicima Novog Grada i cijelog Sarajeva možemo pokloniti na korištenje ovaj predivni kompleks sa otvorenim bazenima. U proteklim godinama trajala je njegova izgradnja; to je nešto što nam je nedostajalo, i to jedan od naših najvažnijih projekata kojeg smo na sreću uspjeli privesti kraju uz sve poteškoće.

Važno je da smo ovaj ovako veleljepni objekat otvorili u ovoj godini kada smo dobili i prvu zlatnu evropsku medalju naše Lane Pudar u plivanju. To će sigurno motivisati brojne naše najmlađe sugrađane da počnu trenirati na ovom bazenu, da počnu da se bave sportom, da osvajaju medalje i obraduju nas.

Što se tiče života u jednom gradu, ovo je jedan od sadržaja koji ga čini ljepšim, koji nas može zaustaviti da neki od vikenda ne odemo na more te da slobodno vrijeme možemo iskoristiti u svom gradu, osvježiti se i okupati u ljetnim mjesecima”, rekao je načelnik općine Semir Efendić.

Najavio je i ugradnju kotlovnice te mogućnost dogrijavanja vode već od sljedeće sezone.

Uz Centar “Safet Zajko”, ovo mjesto će mnogo koristiti građanima u narednim decenijama, dodao je.

Dio radova unutar objekta bit će nastavljen i nakon otvaranja vanjskih bazena, a odnose se prije svega na izgradnju kotlovnice te nabavku i ugradnju sportske i druge opreme.

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov rekla je da joj je bilo čast prisustvovati otvaranju bazena danas na Dobrinji, u Općini Novi Grad.

Ovakvog bazena ne bi se postidjeli ni u Evropi. Zavod za izgradnju je vršio nadzor nad izvođenjem radova, pogotovo posljednjih par mjeseci, gdje su uloženi maksimalni napori da se ovaj objekat privede kraju. Još uvijek nije sve završeno, on je pušten u funkciju, tako da u narednih mjesec dana, za građane će korištenje bazena biti besplatno”, kazala je Barlov.

Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća, naglasio je da se radi o projektu na koji je posebno ponosan kako aktuelni saziv Općinskog vijeća, tako i prethodni koji je značajno doprinio realizaciji.

Ovo je jedinstven objekat u cijeloj državi, posebna potreba u našem gradu, našem Novom Gradu i našoj Dobrinji.

Nadam se da će se na ovom bazenu stvoriti preduslovi koji će nam otkriti nove talente, da imamo još šampiona poput Lane Pudar, koji će osvojiti medalje i pobjede za našu zemlju”, rekao je Selimbegović.

Osim vanjskih bazena, kompleks sportsko-rekreacionog centra Dobrinja ima značajan dio unutrašnjih sadržaja koji će omogućiti njegovu funkcionalnost tokom cijele godine, poput fitness centra direktno povezanog sa bazenom, kafe restorana i jednog dijela poslovnih prostora za frizerski salon, salon za masažu, dok je u suterenu planirana izgradnja zatvorenog bazena i saune, dakle kompletan spa centar, a na samom krovu objekta je velika terasa koja će moći služiti kao ugostiteljski objekat, ali i prostor za sunčanje.

Iz FHMZ u narednim danima najavljuju nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom.