Dok se Evropa “davi” u toplotnim valovima snijeg pao tamo gdje se najmanje očekuje

Mnogim Evropljanima teško padaju paklene vrućine. Požari, požutjela trava i ispucala zemlja postali su ovog ljeta zaštitni znakovi starog kontinenta.

I dok nizu članica EU padaju toplinski rekordi, postoji jedna zemlja koja se ovih dana mogla pohvaliti sa sasvim dovoljno snijega za skijanje, a nalazi se u Africi.

Jeste li, uostalom, znali da možete otići skijati na kontinent koji inače prepoznajemo po toplini? Radi se o malom planinskom kraljevstvu – Lesoto – koje je sa svih strana okruženo Južnom Afrikom.

Ta državica ima vrlo jedinstvenu geografsku poziciju; cijeli njezin teritorij nalazi se na više od 1.000 metara nadmorske visine, što je razlog zbog čega njezini stanovnici ne samo da u zimskim mjesecima vide snijeg, nego imaju i jedini skijaški resort na južnoj hemisferi.

Radi se o skijalištu Afriski na Maluti planinama. Na jugu Afrike uobičajene su hladne zime, ali je Afriski skijalište, koje se nalazi na 3.000 metara nadmorske visine, jedinstveno i posebno mjesto, odredište kakvog nema nigdje drugdje južno od ekvatora.

Na tom skijalištu vrlo često dolaze stanovnici drugih zemalja Afrike koji jesu osjetili hladnoću, ali većina njih nikada u životu nije vidjela snijeg.

Na Afriski skijalištu, jedinom na afričkom kontinentu, organiziraju se i takmičenja u zimskim sportovima; u skijanju i snowboardingu.

Takmičenje Winter Whip Slopestyle jedino je je na kojem se mladi afrički sportaši mogu ogledati u zimskim sportovima dok sanjaju o nastupu na nekom od europskih ili američkih odredišta.

Prema nekim tvrdnjama na skijalištu Afriski nalazi se bar na geografski najvišoj lokaciji u Africi.

Sky Restaurant i Gandola Cafe organiziraju za skijaše redovite ‘happy hourse‘ koji uživaju uz house muziku, te koktele ili pivo u rukama, kao da su u nekom klubu na Braču ili Hvaru, ali su pretežito u skijaškim odijelima, i nije im vruće.