Nižu se reakcije na saopćenje Ambasade Izraela: “Hitno reagovati na skandalozne ocjene”

Nižu se reakcije bh. političara po pitanju saopćenja koje je izdala Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani, nadležna i za Bosnu i Hercegovinu.

Nermin Nikšić: “Hitno reagovati na skandalozne ocjene Izraela o Bosni i Hercegovini”

O saopćenju se oglasio i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine da hitno upute protestnu notu vladi Izraela, uz detaljnu informaciju o stvarnom pravnom poretku Bosne i Hercegovine”, napisao je predsjednik SDP-a.

Također, dodao je kako je potrebno bez odlaganja organizovati bilateralne susrete na najvećoj državnoj razini, kako bi vlasti u Izraelu bile upoznate sa istinom u vezi sa političkim sistemom u Bosni i Hercegovini, te djelovanju onih koji osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Gotovo je nevjerovatno i krajne paradoksalno da Ambasada Izraela podržava sistem koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminacijski upravo po tužbi našeg sugrađanina Jevereja, uvaženog Jakoba Fincija.

Na ovaj način Ambasada Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih koji su obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava obilježeni kao promotori diskriminacije pored ostalih i nad Jevrejima. Da budem potpuno jasan, svako ko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju između ostalih i Jevreja”, naveo je Nikšić.

Ambasada Izraela podržava koncept tzv. legitimnog predstavljanja koji u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji, naglasio je.

Apsurdno je, nastavlja Nikšić, da Ambasada Izraela u istom tekstu govori o zaštiti prava Jevreja, presudi Sejdić-Finci, da bi zatim konstatovali da je sistem “podjele vlasti između konstitutivnih naroda” održiv i da se “mora poštovati”?!

Da podsjetim gospodu iz Ambasade Izraela da u presudi po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića Evropski sud za ljudska prava kaže da ‘smatra da se nijedna vrsta različitog postupanja koja se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura’”, napisao je Nikšić.

Posebno je šokantno, stava je Nikšić, da Ambasada Izraela, države koja predstavlja narod koji je preživio genocid i Holokaust, zagovara diskriminacijski koncept eksluzivnih prava konstitutivnih naroda.

Za taj koncept je Evropski sud za ljudska prava u više presuda rekao da je zaostala, retrogradna posljedica “brutalnog sukoba obilježenog genocidom i etničkim čišćenjem”, napomenuo je.

Također, iz ove ambasade Bosnu i Hercegovinu nazivaju konsocijacijskom demokratijom što je neistinita i krajne opasna formulacija. U Bosni i Hercegovini ne postoje konsocijacijske jedinice.

Naša država je jedinstvena i suverena, a niti jedan njen unutrašnji administrativni element nema nikakav subjektivitet izvan državnoga U Bosni i Hercegovini vlast ne obnašaju konstitutivni narodi, iako su im kroz sistem data ekskluzivna prava. Sve institucije pripadaju državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije”, naglasio je Nikšić.

Odgovor bi, zaključuje on, mogao ići unedogled.

Dodao je kako smatra da je obaveza vlade Izraela da se izjasni o skandaloznim tvrdnjama svoje Ambasade u Tirani kojim se ohrabruje diskriminacija Jevreja. Pozvao je i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini koja je i do sada odlučno dizala glas protiv podjela i diskriminacije da poduzme sve što je u njenoj moći kako bi država Izrael dobila istinite i potpune informacije o stanju u Bosni i Hercegovini.

Željko Komšić: “Stavovi ambasade Izraela kontradiktorni, važno je da ih objasne”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona, a u skladu sa prijedlozima Hrvata.

Komšić je poručio da “stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti”.

Prva se, kako je naveo Komšić, odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje’ kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji.

Druga se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela”, naveo je Komšić.

Zbog toga je pozvao, kako je naveo, prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite “interpretatore”.

I jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegivini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa.

Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok nas politike ‘konsocijacija’ i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno”, stoji u saopćenju člana Predsjedništva BiH.

Ambasada Izraela: “Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata su dobrodošli”

Podsjetimo, Izrael pozdravlja nedavne ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji, saopćeno je u memorandumu Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani.

Konkretno, rezolucija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je radnu definiciju termina antisemitizma, koju je odredila Međunarodna alijansa sjećanja na holokaust (IHRA), na inicijativu dopredsjedatelja tog doma Dragana Čovića.

Sličnu rezoluciju poduzelo je Predsjedništvo BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, navodi se u memorandumu.

Odluka Grada Mostara da preimenuje ulice nazvane po imenima članova ustaškog pokreta na inicijativu gradonačelnika Mostara, Marija Kordića i uz podršku predsjednika gradskog vijeća Mostara i predsjednika klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u gradskom vijeću Mostara. Država Izrael predana je zaštiti sigurnosti, prava i statusa jevrejskih zajednica širom svijeta, među kojima i jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele razne institucije Bosne i Hercegovine, koje idu u korist svih njenih građana i njene jevrejske zajednice, I nada se da su ti koraci izražavanje dobrodošlog trenda i da će drugi bh. gradovi i njihovi zvaničnici biti inspirisani tim pozitivnim koracima koje je poduzeo grad Mostar, i da će donijeti pravi izbor kada je riječ o preimenovanjima ulica i javnih ustanova koja nose uvredljiva imena”, navodi se.

Ističu da država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju. Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv.

Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao i ostale presude Evropskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”, saopćeno je u memorandumu Izraelske ambasade.