Edin Forto i Sabina Ćudić stigli u Kijev, prvi bh. zvaničnici u posjeti Ukrajini od početka agresije

Premijer Kantona Sarajevo i čelnik Naše stranke Edin Forto, sa stranačkom kolegicom i zastupnicom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sabinom Ćudić otputovao je u Kijev.

Ovo je inače prva posjeta nekih bh. zvaničnika Ukrajini od početka ruske agresije na tu zemlju.

Višednevna posjeta uključuje sastanke u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova, kao i obilazak ratom zahvaćenih područja.

Nakon 15-satnog putovanja vozom kroz Ukrajinu, jutros su stigli u Kijev, gdje će se odmah sastati sa zvaničnicima u vladi Ukrajine.

Šest mjeseci je prošlo od pohoda ruskih tenkova na Kijev. Državni vrh BiH morao je posjetiti Ukrajinu. Nažalost, to se nije desilo.

Naivno je misliti da sudbina Ukrajine nije povezana sa odnosima snaga na zapadnom Balkanu i unutar BiH, gdje otvoreno djeluju Putinovi poslušnici i prijete otcjepljenjem”, izjavio je Edin Forto.

Federalna zastupnica Sabina Ćudić ističe kako su u Ukrajinu otputovali kako bi iskazali podršku toj zemlji koja je pod agresijom Rusije.

Kao prvi bh. zvaničnici u posjeti napadnutoj Ukrajini, tu smo ne samo da iskažemo podršku za odbranu Ukrajine i Evrope od ruske agresije, već i da pozicioniramo BiH kao zemlju itekako važnu za evropsku sigurnost i zemlju koja mora učestvovati u donošenju odluka u Briselu.

To je naša poruka i evropskim zvaničnicima sa kojima boravimo u Ukrajini: ustupci bh. nacionalistima, ustupci su Putinu”, kaže Ćudić.

Zaključili su da se borba za BiH ne vodi se samo u BiH, već i u Berlinu, Briselu, Londonu, Washingtonu, ali i u Kijevu, stoji u saopćenju Naše stranke.