Nakon višesatne rasprave usvojen Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, nakon višesatne rasprave, usvojen je Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju.

“Za” je glasalo 19 zastupnika, protiv je bilo pet, a suzdržanih nije bilo.

Sjednica koja je prekinuta jučer tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, nastavljena je jutros u 10 sati, a zastupnici su imali oštre polemike.

Aleksandra Nikolić, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih KS je u prezentaciji Prijedloga zakona kazala da je jedan od ciljeva stavljanje visokoškolskog nastavnog i naučnog procesa u fokus regulative umjesto njegovih institucionalnih aspekata.

Najvažniji ciljevi Prijedloga zakona o visokom obrazovanju će stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti transformaciju i ojačati tekući proces digitalizacije visokog obrazovanja, što će dovesti do stvaranja modernog ekosistema nauke, visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, uz objedinjavanje infrastrukture, ljudi, inicijativa i institucija u mrežu koja integrira fizički i kibernetički prostor, omogućavajući harmoniziranje sa evropskim prostorom visokog obrazovanja, a što je definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je u jučerašnjem obraćanju zastupnicima kazao da je za Senat UNSA utvrđeni Prijedlog zakona prihvatljiv i u značajnoj mjeri bolji od postojećeg koji je na snazi od 2017. godine.

Burna rasprava o Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju KS

Usvajanju Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju KS prethodila je i burna rasprava.

Iz Kluba SDA naveli su da su amandmani Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade neustavni jer nije Vlada KS predlagač amandmana.

Reagirao je Elmedin Konaković, zastupnik NIP-a ističući kako se mogu predlagati amandmani sve dok traje rasprava.

No, Mahir Dević, šef Kluba SDA kazao je da će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona ukoliko on bude usvojen, te je pozvao predlagača da ga povuče iz dalje procedure.

Zastupnica Jasna Duraković (SDP BiH) kazala je da ne vidi u čemu je problem, te da onaj ko radi taj i griješi.

Podsjetimo, u tekstu Prijedloga Zakona uočene su tehničke greške na koje je ukazao Klub SDA nakon čega je prekinuta sjednica da bi danas bila nastavljena.

Dević je kazao da je mišljenja kako je amandmanska faza završena prije sedam dana.

Jasmina Bišćević Tokić (SDA) istakla je da je Ministarstvo nadležno za izradu zakona.

Ministarstvo jučer predlaže zakon, a danas ulaže 19 amandmana. Sad je u sali manje od 18 zastupnika, i nemamo kvorum. Znate zašto je bitan ovaj zakon, rekao je kolega Konaković, da se svete KCUS-u i Medicinskom fakultetu.

Sramotno je da se zakon donosi radi Medicine i Kliničkog centra. Na sebe kao člana Komisije ništa neću preuzeti. Komisija je zasjedala i prešla sve amandmane baš kad na sjednici nismo bili kolega Dević i ja“, kazala je Bišćević-Tokić.

Zvonko Marić (SBB) kazao je da će ova stranka podržati Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju, ali da je sramotno da se rasprava vodi na granici ili ispod kvoruma.

Slažem se sa kolegom Marjanovićem da ovo nije zakon koji želimo, ali ćemo glasati za ovaj prijedlog jer očito nismo dorasli da napravimo bolji. U nekim segmentima, posebno tehničkim će donijeti napredak i boljitak“, kazao je Marić dodavši da nije siguran da li je Sarajevo kao grad sposobno da privuče studente da u njemu studiraju.

Studenti najavili proteste ispred Vlade KS zbog Zakona o visokom obrazovanju

Grupa studenata koji pohađaju fakultete Univerziteta u Sarajevu organizovat će 1. septembra protestnu šetnju i mirno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Razlog je Nacrt Zakona o visokom obrazovanju koji je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS.

Okupljanje je planirano od 12:00 do 14:00 sati.

Podsjetimo, studenti su i ranije organizovali proteste zbog ovog Nacrta zakona u maju ove godine.

Univerzitet u Sarajevu dovest će se u ravan sa privatnim fakultetima, samo 10% studenata biće budžetski finansirano“, istakli su tada okupljeni studenti.

Tražili su da se Nacrt povuče iz procedure.