Foto/ Općina Stari Grad uklonila romobile sa javnih površina bez odobrenja Općine

Općina Stari Grad Sarajevo izvršila je danas uklanjanje bespravno postavljenih romobila na javnim površinama u Starom Gradu.

Također, vlasnicima će biti upućeni prekršajni nalozi po osnovu korištenja javne površine bez odobrenja.

Predviđene kazne za pravna lica iznose 5.000 KM, a za fizička lica 500 KM.

Redovnom kontrolom terena, kao i velikim brojem pritužbi građana, utvrđeno je da se na javnim površinama ostavlja sve više romobila što ometa normalno odvijanje pješačkog saobraćaja.

Ostavljanje romobila na trotoarima bez odobrenja, kao i na saobraćajnicama isključivo namijenjenim za kretanje pješaka, nedopustivo je i dovodi pješake u opasnost, kazali su iz Općine Stari Grad.

Također, neshvatljivo je ponašanje i bahatost vlasnika ovih romobila koji smatraju da se javne površine mogu koristiti bez ikakvog odobrenja. U slučaju romobila, Općina Stari Grad Sarajevo nikada nije izdala odobrenje za korištenje javne površine vlasnicima koji vrše njihovo iznajmljivanje“, dodaju iz Općine.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i Služba za investicije i komunalne poslove danas su izvršile uklanjanje romobila zatečenih na javnim površinama (Trg prve brigade policije Stari Grad – ulaz u garažu, ulica Štrosmajerova, na Baščaršiji, trotar na ulici Obala Kulina bana – više mjesta, trotoari na mostovima Ćumurija i preko puta Vijećnice, trotoar u ulici Isa bega Ishakovića, u koritu rijeke Miljacke kod At mejdana.

Također, ispred Mjesne zajednice Bistrik, na trotoaru ispred zgrade Umjetničke galerije BiH, te na Bistriku, Kovačima i drugim dijelovima Starog Grada) i izvršili njihovo deponovanje.

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se zateknu na javnim površinama.

Komunalni i cestovni inspektori Općine Stari Grad Sarajevo zapisnički su konstatovali uklanjanje i deponovanje romobila i poduzeli mjere na izdavanju prekršajnih naloga, a vlasnicima će biti upućen poziv za preuzimanje istih i pridržavanje zakonskih propisa“, naveli su iz Općine.

Sa javnih površina u Starom Gradu danas su uklonjeni svi zatečeni romobili koji nose oznake “BinBin”, “BeeBee” i“Kiwi”.