Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Fuad Kasumović: “Spreman sam oprostiti dug RMU Zenica ako taj novac bude proslijeđen rudarima”

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da je spreman da oprosti duh Rudniku mrkog uglja Zenica, ali pod jednim uslovom.

Kako je kazao, dug će biti oprošten ako će taj novac biti raspoređen na rudare.

Spreman sam da, zajedno sa prozeničkim vijećnicima, oprostim dug koji, prema sudskim presudama, Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica ima prema Gradu Zenicu u iznosu od oko 2,6 miliona KM, ukoliko će Elektroprivreda BiH, odnosno Uprava zeničkog rudnika, isplatiti ta sredstva rudarima“, rekao je Kasumović.

Dodaje da komorati svakodnevno riskiraju svoje živote i silaze u utrobu zemlje kako bi zaradili za hljeb sa sedam kora.

Zbog toga smatram da bi ovaj prijedlog bio od općeg dobra za sve rudare. Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM“, naveo je Kasumović.

On je istakao kako bi Gradsko vijeće Zenica, odnosno prozenički vijećnici, odmah donijeli odluku o otpisu dugova rudniku Zenica.

Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa. Pozivam Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog, kojim bi apsolutno pokazali da itekako cijenimo poziv rudara koji, kako bi prehranili svoje porodice, odlaze u jamu i nikada ne znaju hoće li se vratiti kući“, dodao je on.

Ukoliko, ipak, Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica ne prihvate ovaj dobronamjeran prijedlog za rješenje dugogodišnjeg problema, Grad Zenica će naplatiti svoja potraživanja.

Uvaženi rudari, moji sugrađani, duboko vjerujem da će oni koji odlučuju o vašim sudbinama u RMU Zenica prihvatiti fer i korektnu ponudu“, poručio je Kasumović.

Ostaje da vidimo da li je ovo samo priča pred izbore, i to preko leđa rudara…