Jakob Finci: “Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bh. stvarima pomažući jednu stranku”

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci rekao je za ugledni izraelski list “Haaretz” kako je zapanjen izraelskim stavom o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini.

Ovo dolazi nakon što je Ambasada Izraela podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Navedene izmjene bi, prema kritičarima, umanjile politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u našoj zemlji.

Izraelski Haaretz je podsjetio na dopis izraelske Ambasade u Tirani.

Haaretz dalje navodi da “promoviran od strane Ureda visokog predstavnika – institucije koju podržava EU, stvorena nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim se okončava rat u Bosni- plan bi odmjerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo u okrenuti dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija”.

Navodi se da su ga podržale hrvatski nacionalisti, izazivajući proteste jevrejske zajednice u BiH. Trenutni politički sistem u BiH zasniva se na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Srba i Hrvata – aranžman za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz najviših političkih organa, piše izraelski list.

Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji“, napisao je Finci, koji je ranije zatražio promjenu postojeći sistem u Evropskom sudu za ljudska prava.

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo za Haaretz da je u dopisu ambasade izražena “podrška za očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji” i da je “poslan nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima.”

U pismu, ambasador Izraela Noah Gal Gendler tvrdi kako se “prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su za Haaretz rekli da veoma cijene Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu, te da nemaju interesa da odgovore na njegove riječi.

Ugledni izraelski list podsjetio je na riječi ministrice vanjskih poslova Bih Bisere Turković, koja je rekla da je “teško shvatiti da bi zvanična politika Izraela mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u BiH.

Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava, u Bosni“, piše Haaretz.