Ponovo na snazi narandžasti meteoalarm u BiH zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih vrijednosti temperature zraka i UV indeksa.

Ovo upozorenje izdaje se za područje cijele BiH od 5. do 6. augusta u periodu od 12 do 17 sati.

Očekuje se da će dnevne temperature zraka iznositi od 33 do 38 stepeni Celzijusa, na krajnjem jugu i koji stepeni više, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Visoke temperature zadržat će se sve do sredine naredne sedmice kada je najavljeno nestablinije vrijeme.

Upozorenja na vrućinu će većinom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak pa je moguć poneki pljusak s grmljavinom.

Kako izgleda vremenska prognoza za vikend?

Danas je bilo stabilno i vrlo toplo uz obilje sunca.

Temperature zraka izmjerene u 14 sati iznosile su: Bjelašnica 18 stepeni, Ivan-sedlo 29, Sokolac 30, Bugojno, Jajce, Livno, Neum i Srebrenica 33, Sarajevo, Trebinje i Tuzla 34, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Zenica i Zvornik 35, Bijeljina i Široki Brijeg 36, Banja Luka, Doboj i Grude 37, Mostar 38 stepeni.

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana, ponegdje u sjevernim i zapadnim područjima, povećanjem oblačnosti, moguća je i kiša ili kratkotrajni pljusak. Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog mjera, a u Hercegovini jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura od 33 do 38 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 16, a najviša dnevna temperatura oko 35 stepeni.

U nedjelju u centralnim područjima, i u Hercegovini pretežno sunčano i toplo. Na sjeveru zemlje u većernjim satima očekuje se više oblaka uz mogući kraći pljusak kiše.

Temperature zraka malo iznad prosjeka ali niže u odnosu na subotu.

Minimalne temperatura zraka u bit će u rasponu od 16 i 22 stepena, na jugu zemlje do 25 stepeni. Maksimalne dnevne temperature između 32 i 37 stepeni, na jugu zemlje do 38 stepeni.

U ponedjeljak se nastavlja razdoblje stabilnih vremenskih prilika uz ugodnije temperature u odnosu na prethodne dane, naručito u Bosni. I pored nešto niži temperatura indeks UV zračenja će i dalje biti visok.

Najniža temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 stepen, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 stepeni, na jugu zemlje do 38 stepeni.

Sredinom naredne sedmice očekuje se nestabilnije vrijeme. Upozorenja na vrućinu će većinom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak pa je moguć poneki pljusak s grmljavinom.