Potvrđena zatvorska kazna Ivanu Zeleniki za zločine u Mostaru

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je, kao neosnovanu, žalbu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Odbrane, te potvrdio presudu kojom se Ivan Zelenika osuđuje na tri godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

U presudi Kantonalnog suda u Mostaru iz oktobra 2021. godine, navodi se kako je Ivan Zelenika za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) od novembra 1993. do juna 1994. godine, u svojstvu pripadnika HVO-a, nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti i nanosio im povrede tjelesnog integriteta.

Zelenika je, prema presudi, u novembru 1993. godine fizički zlostavljao Almira Lalića na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru. Osuđen je i da je u maju 1994. udarao i pljuvao njegovog oca Muhameda Lalića u stanu, javlja BIRN BiH.

Zelenika je, prema presudi kojom je osuđen na tri godina zatvora, Almira Lalića odveo sa prinudnih radova u obližnji bunker, prijeteći mu da će ga zaklati, te mu naredio da sjedne na stolicu ispred puškarnice.

Zatim je zapalio cigaretu i prislonio je na puškarnicu, kao da izgleda da ju je Almir Lalić zapalio i izložio ga opasnosti da ga neko od pripadnika ARBiH, koji su bili u obližnjim bunkerima, ubije.

Potom ga je udario otvorenom šakom u predjelu glave, od čega je Lalić pao sa stolice na zemlju, zatim ga nastavio udarati šakama i nogama po cijelom tijelu.

Nakon toga je izvadio nož i razrezao ga u predjelu vrata ispod desnog uha i nastavio ga fizički zlostavljati.

U maju 1994. godine – naoružan i u maskirnoj uniformi – Zelenika je ušao u stan Muhameda Lalića zvanog Hamo, oca Almira Lalića, navodi se u potvrđenoj presudi, a po ulasku ga je udario šakom u lice, nakon čega je Lalić pao na parket.

Zelenika je pretražio stan, zatim se vratio u sobu, popeo na komodu i skočio na Lalića, polomivši mu nekoliko rebara.

Potom ga je nekoliko puta udario nogom u leđa dok je Lalić ležao na podu, što je imalo za posljedicu nanošenje fizičkih povreda i povreda osobnog dostojanstva kod oštećenog Lalića.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona uložilo je žalbu na presudu, zatraživši da se optuženom Zeleniki izrekne kazna zatvora duža od tri godine.

Branilac optuženog, Branko Karadeglić, zatražio je da se Zelenika oslobodi optužbi zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Vrhovni sud Federacije je u junu ove godine odbio žalbe i potvrdio presudu Kantonalnog suda iz oktobra prošle godine po optužnici koju je još Državno tužilaštvo podiglo 2014., ali je po odluci Suda BiH prebačena u Mostar.

U drugom predmetu pred Sudom BiH, Zelenika je za zločine u Dretelju osuđen na šest godina zatvora.