Foto: Žurnal

Žurnal: Ko štiti dvojicu policajaca optuženih za silovanje maloljetnice?

Dvojica policajaca Prve PU PS Bihać I. B. i A. K., iako su optuženi za višestruko silovanje maloljetnice, nisu suspendovani sa svojih radnih pozicija do okončanja sudskog procesa koji se vodi protiv njih, saznaje Žurnal iz svojih izvora.

Radi se o ozbiljnoj optužbi i bez obzira na presumpciju nevinosti optuženi su trebali biti suspendovani do okončanja glavnog pretresa. Odgovorno tvrdim da oni i danas rade“, tvrdi isti izvor.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona su ignorisali službeni medijski upit da li je vođen disciplinski postupak protiv ove dvojice policajaca, te zbog čega nisu suspendovani.

Užas u vikendici

Radi se o događaju koji se dogodio u novembru i decembru 2020. godine, a oštećena maloljetnica je u to vrijeme imala 15 godina.

Žurnal je u posjedu potvrđene optužnice u kojoj su izneseni šokantni detalji. I. B. je prvi stupio u kontakt sa maloljetnicom i dogovorio da A. K. dođe po nju i doveze je u svoju vikendicu.

Čim je sjela u automobil A. K. ju je natjerao da ga oralno zadovolji. Po dolasku u vikendici natjerali su je na spolni odnos sa obojicom.

U optužnici se navodi da su nakon toga pozvali još trojicu taksista i žrtva je natjerana na spolni odnos sa dvojicom. Optuženi su vikendicu napustili tek kada je žrtvi pozlilo.

No, to nije sve. Prema optužnici, dvojica optuženih su poslali po maloljetnicu i početkom decembra. Dvojica njihovih kolega su je dovezli u istu vikendicu, gdje su joj optuženi stavili lisice na ruke i opet općili s njom.

Druga dvojica nisu željeli s njom imati odnose, stoji u optužnici.

Žurnal iz svojih izvora saznaje da se istraga prvobitno vodila protiv četiri osobe, ali je optužnica na kraju podignuta samo protiv I. B. i A. K.

Osnov sumnje proizilazi iz iskaza oštećene, svjedoka, fotodokumentacije, nalaza i mišljenja timskog vještačenja kojim je potvrđena autentičnost iskaza oštećene, te ostalih dokaza.

Nasilnici u patroli

Tokom istrage I. B. nije iznosio svoju odbranu, dok je A. K. sve negirao.

Sudski proces koji se protiv njih vodi u Kantonalnom sudu u Bihaću nedavno je odgođen na neodređeno vrijeme jer se oštećena maloljetnica trenutno nalazi na liječenju.

Izvori otkrivaju da je dodatni strah i nesigurnost kod nje izazvalo i to da su optuženi policajci, nakon svega, u automobilima prolazili pored njene kuće.

Također, maloljetnica ih je viđala u gradu tokom njihovih smjena.