Foto: PVJ Neum (Arhiv)

Požar u Neumu još uvijek aktivan, vatra se nekontrolisano širi

Požar koji je prije dva dana zahvatio područje Neuma i dalje je aktivan, potvrđeno je iz Civilne zaštite HNK.

Kako je navedeno, vatra je zahvatila planinu Žaba koja se nalazi kod sela Broćanac i Prapratnica, a između sela Hotanj i Žukovice.

Gori šire područje planine Žaba, te teren između sela Zelenikovac, Žukovice i Drijen. Vatra se širi nekontrolisano, a vatrogasci su na terenu. Trenutno nema opasnosti po stanovništvo i objekte. Potreban je angažman helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Civilne zaštit HNK za N1.

Podsjetimo, požar u Neumu se već dva dana ne može staviti pod kontrolu, a s obzirom na to da ni vremenski uslovi ne idu na ruku, borba vatrogasaca sa jakim vjetrom i vatrenom stihijom postaje sve teža.

Vatra se širi, ali na svu sreću, stambeni i privredni objekti su zaštićeni. Svo raspoloživo ljudstvo i tehnika su na terenu.

Trenutno nema vatrogasaca iz susjednih općina, a situaciju pogoršavaju jak vjetar i nepristupačnost terena. Saobraćaj za sada nije obustavljen.

Na terenu su vatrogasci iz Neuma, ali im u pomoć priskaču kolege iz susjednih općina, Hrvatske, ali i mještani koji provode besane noći zbog straha da bi im vatra mogla zahvatiti domove.

Helikopter OS BiH jučer je gasio iz zraka požar, međutim, potreban je njihov novi angažman, ali je izražena i potreba za kanaderom.

Iz Civilne zaštite HNK su nam naveli da je požar aktivan i na području Konjica, tačnije, na Borcima kada je od sinoć vatra zahvatila mladu borovu šumu.

Također, aktivirao se i požar u Glavatičevu i na tom području isto gori šuma.

Na ove obje lokacije je teren mirniran, a za sada nije potreban angažman OSBiH.