Vlada FBiH od Vijeća ministara traži privremeno ukidanje akciza na plin

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena plina, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na plin u trajanju od šest mjeseci.

Vlada je zadužila premijera FBiH Fadila Novalića da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena plina u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno utjecalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa.

Dva uzastopna povećanja cijena plina uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim berzama za koje se veže i cijena ovog energenta, kao i negativnim kursnim razlikama.

Projekcije daljnjeg kretanja cijene plina teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uslovljene globalnim stanjem i političkim utjecajima u Evropi i svijetu.

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog gasa na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače plina, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, kako navode, rezultiralo i smanjenjem inflacije.