Zajedničko saopćenje sarajevskih klubova: “Želimo da Sarajevo ponovo bude regionalni centar sporta”

Čelnici sarajevskih nogometnih klubova Željezničar i Sarajevo, te košarkaškog i rukometnog kluba Bosna, uputili su apel na sve nivoe vlasti u Kantonu Sarajevo i upozorili na neadekvatnu podršku vrhunskom sportu u Kantonu i Gradu Sarajevo.

Iz ovih klubova napominju da “ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u zlatno doba sarajevskog sporta, kada su ovi klubovi punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim sportskim predstavama”.

Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u općinama, Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu. Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta”, stoji u zajedničkom saopćenju ovih klubova.

Napominju da je nakon sastanaka zajednički utisak da su pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali da su ustanovili da je “višedecenijski problem negdje dublje u sistemu” jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za općinu, grad i kanton.

I u takvim okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Također se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni”, saopćeno je.

Klubovi podsjećaju da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva/simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od jedan do dva posto ukupnih budžeta.

Kako se navodi, sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi, dok iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju Zagreb ili Beograd “pripadaju drugoj galaksiji” u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta.

Šokantni detalje ovog debalansa će biti objavljeni u narednim danima.

Od gradonačelnice Sarajeva, premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, načelnika svih općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona”, navodi se u saopćenju.

Ova četiri sarajevska kluba od zastupnika očekuju hitnu akciju da Sarajevo približe općeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu.