Denis Bećirović poručio Vučiću: “Danas niste došli ‘na svoje’ već na državnu teritoriju BiH”

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović reagovao je na govor predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

On je ranije danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bijeljini dočekao riječima: “Predsjedniče, dobro došli na svoje”.

Reakcija Bećirovića uslijedila je nakon Dodikovog obraćanja na otvaranju početku radova na izgradnji dionice autoputa Rača-Bijeljina.

Gospodine Vučiću, s obzirom da se niste ogradili od provokatorskih i kvislinških riječi Milorada Dodika, dužan sam Vam skrenuti pažnju da Vi danas niste došli ‘na svoje’ niti Vam Dodik ni pedlja od državne teritorije Bosne i Hercegovine može dodijeliti“, precizan je Bećirović.

Podsjetio ga je da je došao na teritorij Bosne i Hercegovine.

Da ne bude zabune, Vi ste danas boravili na teritoriji nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine i to treba upamtiti dobro i za sva vremena. Bosne i Hercegovine je bilo, ima i biće je zauvijek.

Ravnopravna saradnja da, tiha okupacija ne. Gospodine Vučiću, Vi niste došli ‘na svoje’, Vi ste u državi koja je punopravna članica Ujedinjenih nacija i čiji je suverenitet i teritorijalni integritet neupitan.

Vi ste danas boravili u državi čiji je glavni grad Sarajevo, a ne Beograd. Preko državne granice između naše dvije zemlje ste ušli u Bosnu i Hercegovinu, preko državne granice ćete je i napustiti“, kategoričan je Bećirović.

Kazao je da ništa od BiH neće ponijeti kada napusti njene granice.

I Vi i ja znamo da ništa od države Bosne i Hercegovine nećete ponijeti sa sobom, koliko god Vam Dodik govorio drugačije. Gospodine Vučiću, mi kada dođemo u Srbiju mi ne kažemo da smo došli ‘na svoje’. To je Vaša država i mi to poštujemo.

Mi očekujemo da i Vi poštujete našu državu Bosnu i Hercegovinu. Srbiju nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo. Nikome! Nikada! I ni po koju cijenu! Vrijeme je da se ogradite od suludih i zapaljivih poteza ekstrema Dodika i da se svi u regionu okrenemo razvoju i saradnji, a ne reinkarnaciji agresorske politike“, naveo je Bećirović.