Faruk Hodžić (SDA): “Moramo biti uz naše izabrane predstavnike” (Ispravak)

Faruk Hodžić, SDA kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, demantovao je da je na skupu obećao da će zabraniti da se piše negativno o predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

On se obratio predizbornom skupu koji je SDA organizovala 5. septembra na tvrđavi Vranduk kod Zenice.

Snimak, koji je objavljen u većini analiziranih članaka, prvobitno je podijeljen dva dana kasnije na Hodžićovoj zvaničnoj Facebook stranici i na stranici SDA Zenica. U obraćanju je rekao:

Proteklih mjeseci, pa i godina, siti smo negativnosti kojima nas bombarduju sa svih strana. Ne možete upaliti televizor, radio ili nešto da ne čujete nešto loše o ovoj prelijepoj zemlji, a pogotovo da ne čujete nešto loše o ljudima koji stoje na čelu Stranke demokratske akcije.

Ja vam obećavam da ćemo to poslije 2. oktobra promjeniti, itekako. Neće se više govoriti negativno o našem predsjedniku, gospodinu Bakiru Izetbegoviću, za kojeg slobodno nakon već prvih analiza možemo kazati da će odnijeti fascinantnu pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“, kazao je Hodžić.

Nakon skupa je istakao da je “jasno rekao da će neke stvari promijeniti, ali ne i zabraniti”.

Smatramo da stvari u državi možemo samo i isključivo mijenjati djelima, a ne zabranama, kako to rade drugi u ovoj državi pa medije označavaju ‘plačenicima, poslušnicima i slično’, a na nekim medijima imamo i cenzuru pojedinih političara i stranaka.

Dio govora koji sam održao u Vranduku ću opet ponoviti, a to je da ne izvlačimo zaključke iz konteksta kao što je i ovaj da ‘zabranjujem’, jer to nisam rekao.

Moramo biti uz naše izabrane predstavnike, pružiti im podršku, biti patriote, a ne da prvo tražimo mane i negativnosti, onda i kada ih nema. Upravo takav odnos nas dodatno razjedinjuje, što neprijatelji ove zemlje koriste. Smatram da trebamo dodatno urediti sistem kako pojedinci ne bi bili u mogućnosti klevetat sve i svakog.

Lično nikada nisam bio za cenzure, zabrane, restrikcije, a rad medija itekako poštujem i cijenim, pa i onih koji su okrenuli moju izjavu zbog klika više. Građanima Bosne i Hercegovine je dosta zabrana, a medijima koji su posebno u ovom mjesecu izloženi pritiscima želim puno sreće u nastavku”, navodi Hodžić.

Premda nije detaljnije objasnio zašto se poslije izbora “neće više negativno govoriti” o Izetbegoviću, u obraćanju nije rekao ili obećao da će zabraniti da se negativno govori ili da se “neće smjeti negativno govoriti” o predsjedniku Stranke demokratske akcije.

Hodžić je reagovao na ovakve tvrdnje, oglasivši se na svojoj Facebook stranici 15. septembra 2022. godine. Ovu objavu je u formi demantija objavilo nekoliko medija.

U svojoj izjavi na početku predizborne kampanje na tvrđavi Vranduk kod Zenice jasno sam rekao da ćemo neke stvari promijeniti, ali ne i zabraniti. Smatramo da stvari u državi možemo samo i isključivo mijenjati djelima, a ne zabranama, kako to rade drugi u ovoj državi pa medije označavaju “plačenicima, poslušnicima i slično”, a na nekim medijima imamo i cenzuru pojedinih političara i stranaka“, kazao je Hodžić.

Ispravak: U prvobitnoj verziji teksta bilo je navedeno da je Hodžić kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojskog Kantona.

U naslovu je bilo navedeno da bi Hodžić branio bi zabranio loše govore protiv SDA i Izetbegovića.

Nakon analize Raskrinkavanja utvrđeno je da se radi o grešci, te je taj dio ispravljen u ovoj verziji članka.

Nakon ispravka je promijenjeno u samo ime i prezime kandidata i nevedeno ispred koje stranke je kandidat.

Također, u tekstu su promijenjeni dijelovi koji mogu insinuirati da bi Hodžić branio loš govor i stavljeni fakti navedeni u analizi Raskrinkavanja.