Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Denis Zvizdić o odluci Ustavnog suda: “Još jedna pobjeda države”

Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozdravio je današnju odluku Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Ustavni su je utvrdio kako bh. entitet Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine, te je stavio sporni zakon van pravne snage.

Zvizdić je u svojoj reakciji ocijenio kako je ova odluka Ustavnog suda “još jedna pobjeda države”.

Ustavni sud je utvrdio da entitet RS nema nadležnost za reguliranje nepokretne imovine, jer je to isključiva nadležnost BiH. Dakle, još jednom je potvrđeno da je država jedini titular državne imovine i da entiteti nemaju pravo raspolaganja istom”, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH.

Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, saopćili su iz Ustavnog suda BiH.

Također, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za odlučivanje.

Dodik na rubu: “Imovina je naša, nek’ zapamte da je naša”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik također je reagovao na odluku Ustavnog suda BiH da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Rekao je da “Sarajevo pokušava neustavno da ovlada onim što ne pripada BiH”.

Nazivaju se državom koja nije država. Ustavni sud je nakaradan sud, sve što sam ikada rekao najgore o tom sudu i sad bih ponovio.

Radi se o grupi ljudi koja je politički motivisana da nanesu probleme i naprave ovdje neki novi sistem koji nije moguć”, istakao je Dodik.

Dodik je kazao da imovina po “Dejtonskom sporazumu pripdada entitetima, da u Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH, te da na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što joj entiteti daju”.

Međutim, oni hoće da promijene tu paradigmu. Doveli su čovjeka koji nije izabran u SB UN, dovode strance u Ustavni sud i sa dva muslimana da kreiraju šta hoće”, rekao je Dodik.

Dodao je da Ustavni sud BiH počiva na principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Dodik je poručio da imovina pripada Republici Srpskoj.

Imovina je naša i nek` zapamte da je naša, bez obzira šta misle i pokušavaju da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu poruku da ima neko ko ne poštuje Ustavni sud, a sam taj sud ne poštuje Ustav. Kako da poštujete nekog ko ne poštuje Ustav?” upitao je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šestdelegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, saopćili su iz Ustavnog suda BiH.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.