Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Elektroprivreda BiH će radnicima isplatiti po 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijela je odluku o isplati novčane pomoći radnicima zaposlenim u ovom javnom preduzeću na ime pomoći zbog rasta inflacije.

Tom odlukom su izuzeti rudari iz rudnika Koncerna EPBiH, potvrđeno je u Samostalnom sindikatu radnika rudnika u Federaciji BiH.

Usvojena je odluka prema kojoj će radnicima u EPBiH biti isplaćeno 750 KM, a rudari nisu obuhvaćeni“, saopćeno je iz Sindikata u kojem su razočarani ovim potezom EPBiH.

S druge strane, generalni direktor EPBiH Admir Andelija potvrdio je da je donesena odluka o isplati pomoći radnicima.

EPBiH je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH kao što su to uradili BH Telecom, BH Pošta, Željeznice FBiH i mnogi drugi donijela odluku o isplati pomoći radnicima EPBiH, ali u znatno manjem iznosu u odnosu na pobrojane i u odnosu na odluku Vlade (1.080 KM ili manje, op. a.).

Pomoć će biti isplaćena u oktobru uz septembarsku plaću. EPBiH u skladu sa Odlukom Vlade FBiH nije nadležna za donošenje takvih olduka za rudnike jer odluke donose uprave preduzeća, a rudnici imaju svoje uprave“, kazao je Andelija, piše Faktor.

“Odluka Elektroprivrede BiH je dno dna!”

Kako smo i naveli, na pomoć u periodu teške ekonomske krize ne mogu računati radnici rudnika iz sastava koncerna EP BiH.

Ovakva odluka izazvala je novo ogorčenje rudara, koji su za sutra u RMU Breza najavili konferenciju za medije, na kojoj će se zvanično izjasniti o odluci i narednim koracima sindikata.

Dno dna. Ovo je odluka koja u sebi sadrži i dozu idiotizma. Kad trebamo motivirati ljude da nam ponude proizvodni rezultat, kad nam je ugalj potreban kao nikad do sad u proteklih 30 godina, donese se odluka u kojoj rudari budu zaobiđeni.

Tvrdi se da to ne može biti u nadležnosti Elektroprivrede, a to može i mora biti u nadležnosti Elektroprivrede, jer rudnici uglja u sastavu koncerna nemaju uprave, njima upravlja EP BiH putem prokuriste i direktora. To je tako utvrđeno statutom EP BIH. Ovo će proizvesti niz negativnih posljedica“, kazao je za Dnevni avaz Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije predstavnici Sindikata će, pored ostalog, upoznati javnost i o cijenama uglja koji se isporučuje EPBiH, koja po Husićevim riječima iznosi 48 KM po toni, dok je njegova tržišna cijena više od 220 KM.