Ifet Feraget: “Naredba za vještačenje Alise Mutap upućena je na ruke Sebije Izetbegović”

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je po nalogu nekadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić izdala naredbu za neurološko vještačenje optužene Alise Ramić.

Advokat Ifet Feraget obratio se nakon završenog ročišta. On je kazao da je data naredba da se izvede vještačenje telefona.

Dubravko Čampara je danas saopćio datum i broj naredbe i oni su očekivali da će po toj naredbi postupiti vještak Irhad Kos, koji u 99 posto slučajeva postupa po tim naredbama i vještači sadržaj telefona. U ovoj situaciji nije bio taj, već drugi vještak i tužioci to nisu mogli znati dok im nije dostavljen taj izvještaj.

Kad je dostavljen taj izvještaj, onda je logično bilo navesti drugog vještaka, a ne onog koga su naveli u optužnici jer su očekivali da će to biti Irhad Kos.

Međutim, ono što je važnije s aspekta struke, da malo proanaliziramo ono što smo čuli od Amine Ruždić. Ja mislim da je ovo jedan od ključnih dokaza potpunog narušavanja koncepta pravičnog suđenja i zakonitosti postupanja“, rekao je Feraget.

Ističe da je u više navrata svjedokinja navela da se moralo postupiti hitno. Ističe kako hitno postupanje može biti ukoliko su prošla dva ili tri mjeseca.

On je komentirao izjavu tužiteljice Amine Ruzdžić koja je u istrazi, a po nalogu glavne kantonalne tužiteljice, potpisala naredbu za timsko neurološko vještačenje Alise Mutap – Ramić.

Ta naredba je upućena na ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, ustanove koja se ne bavi vještačenjima, a nije upućena na ruke sudskih vještaka koji se bave vještačenjima.

Prije tog vještačenja je dr. Kemal Dizdarević i dr. Sandra Vegar Zubović, njih dvoje su veoma jasno iznijeli svoje mišljenje, a to je da kod Alise ne postoji potres mozga. To je isto potvrdio dr Hamza Žujo. Ako nema potresa mozga, onda nema indikatora amnezije. To je i dr. Dizdarević napisao“, rekao je Feraget.

Dodao je da je tada trebalo postaviti pitanja Amini Ruždić koja je tada radila na Odjelu za privredni kriminal.

Slučaj ubistva vodi tužilac iz privrednog kriminala Meris Ćato, a pomaže mu tužiteljica koja se također bavi privrednim kriminalom, a u nekoliko navrata joj glavna tužiteljica zbog navodnog bolovanja Ćato Merisa.

A znamo da je Ćato Meris bio na bolovanju kada je Muriz Memić dolazio u Tužilaštvo, a i to trebalo bi aktivizirati u koliko navrata po dva-tri dana u jeku istrage tužilac ide na bolovanje i koji je to ekspert Kantonalnog tužilaštva koji bez da postuša u tom predmetu zna sačiniti tako jednu kompleksnu i komplikovanu naredbu i pravo bi pitanje bilo ‘Jeste li vi sačinili tu naredbu?’“, rekao je Feraget.

Naglasio je da odgovorno tvrdi da je Amina nije mogla sačiniti, jer kako kaže, ona nema to stručno znanje.

Muriz Memić: “Amina Ruždić je i danas lagala, svjesno je zastupala lažnu optužnicu”

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je po nalogu nekadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić izdala naredbu za neurološko vještačenje optužene Alise Ramić.

Otac preminulog Dženana, Muriz Memić obratio se javnosti nakon današnjeg suđenja.

Znamo mi da je Amina Ruždić dobila naredbu od Dalide Burzić. Znamo mi da Amina Ruždić je svjesno zastupala lažnu optužnicu. Amina Ruždić je jedna hulja koja mora sjediti na optuženičkoj klupi. Više puta na kantonalnom suđenju je pokušala da nas izbaci iz sudnice.

Mene je nazivala javnosti. Ja sam oštećenik kojem je ubijeno dijete. Ja sam trebao sjediti pored nje, ali ta hulja Sead Kreštalica, Meris Ćato zastupali su lažnu optužnicu i svakome je jasno. Dvije kantonalne presude, presuda Vrhovnog suda, ali oni idalje istrajavaju na ovome“, rekao je Muriz Memić.

Dodao je da je Amina Ruždić danas lagala, ali i Meris Ćato.

Istakao je da Ruždić treba biti svjesna onog što čini. Dodaje da je i Ćato lagao, ali i dosta toga prešutio, pa se sada vodi istraga protiv njega.

Ja ću do kraja svoga života istrajavati na tome da bude optužena Amina Ruždić i da bude procesuirana, jer ovako ne može. Sedam godina, zbog ovih hulja iz Kantonalnog tužilaštva ja se povlačim po sudovima, iako je svakome jasno da je ubica blizu ovdje. Ja se moram susretati s ubicama i gledati ih u oči, iako se sve zna“, poručio je on.

Dodaje da je sistem spreman svašta uraditi i “ubijati” jednu porodicu pshihički. Kaže kako je Dalida Burzić od početka znala u šta se upušta.

Ali vjerovatno nije znala da ja i Ifet možemo ovo izdržati. Nećemo nikad odustati zbog drugih građana. Ja ne znam da li će iko imati snage da ovo izdrži. Osumnjičeni se smiju“, rekao je.

Dodao je da nije mogao izdržati danas, pa je rekao da se zbog Amine Ruždić “povlači” sedam godina po sudovima.

Lagala je tamo, lagala je i danas. Ovim huljama treba doći kraj. Ja ih zovem huljama jer su takvi. Trebali su da zastupaju mene, a ne da pomažu ubicama da su nedodirljivi. Kantonalno tužilaštvo je štitilo ubice. Saznat će se i ko je ubica, ali prvo da odgovara Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Amina Ruždić i ostali“, poručio je Memić.

Dalida Burzić joj rekla da naloži vještačenje i koga da zove

Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, kazala je da je pomagala kolegi Merisu Ćati kada je vodio istragu o stradanju Memića.

Navela je da je s Ćatom sjedila u istoj kancelariji i da je u toj istrazi preduzimala određene radnje kada bi on bio odsutan.

Istragu je od početka vodio Ćato. Ja sam za njega potpisivala neki dopis, jer su se hitno poduzimale radnje”, rekla je Ruždić.

Svjedokinja je kazala da je potpisala naredbu za neurološko vještačenje Alise Ramić dok je Ćato bio na bolovanju.

Ruždić je napomenula da je ranije bilo obavljeno vještačenje, koje “nije dalo rezultate”.

Glavna tužiteljica je insistirala da se sve radnje poduzimaju hitno. Ona je mene zadužila da kontaktiram vještaka… S njim sam razgovarala”, izjavila je svjedokinja.

Potvrdila je da joj je Burzić rekla kojeg vještaka da kontaktira, a da joj je on sugerisao da angažuju još dva stručnjaka.

Kazala je i da je po nalogu Burzić prisustvovala nekim ročištima na suđenju koje je vođeno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Ona je Odbrani potvrdila da joj je poznato da je u okviru tog vještačenja bilo potrebno obaviti magnetnu rezonancu.

Objasnila je da je uobičajeno da se u Tužilaštvu zamijeni kolega na ročištu ili kada je potrebno preduzeti hitne radnje.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Na ročištu je bilo riječi i o nalazu vještaka oduzetih mobilnih telefona, od čega se za sada odustalo jer Tužilaštvo u optužnici nije navelo imena vještaka koji su to radili.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da Irhad Kos obavlja ova vještačenja za Tužilaštvo u najvećem broju slučajeva, ali da su sada to uradili drugi vještaci.

On je potvrdio da Tužilaštvo do potvrđivanja optužnice nije bilo dobilo nalaz vještaka.

To znači da ste podigli optužnicu prije okončanja istrage. Nažalost, optužnica je potvrđena bez ovako važnog dokaza”, prokomentarisao je sudija Branko Perić.

Branilac Kadrija Kolić je rekao da već pola godine od Tužilaštva traži naredbu za vještačenje telefona.

Tužilac Čampara pozvao je Odbrane da dođu u Tužilaštvo i uzmu sve dokaze koji im trebaju, navodeći da ništa ne kriju.

Braniteljica Nina Kisić je kazala da nisu dobili tri neurološka vještačenja i da izgleda da Tužilaštvo neke dokaze neće sada uložiti već da će ih predložiti u dopuni dokaznog postupka.

Prema riječima Kolića i Kisić, takvi postupci predstavljaju zloupotrebe i procesne prevare.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.