Foto/ Porodica Kičina iz Tešnja uselila u svoj novi dom, Hadžibajrić uručio ključeve novosagrađene kuće

Nermin Kičina, njegova supruga Esada i trogodišnja kćerka Nermina od danas imaju svoj vlastiti krov nad glavom i nisu više među ugroženim i nezbrinutim porodicama kojima prijeti izlazak na ulicu.

Ova porodica u stanju potrebe iz naselja Mekiš kod Tešnja uselit će se u novu kuću čiju izgradnju je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo sa NHU “Oslonac”, a ključeve novog doma porodici Kičina danas je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Nermin, Esada i Nermina do sada su živjeli u neuslovnoj kući kao podstanari i preživljavali od 20 KM dječijeg doplatka mjesečno i pomoći dobrih ljudi.

Niko u porodici nije zaposlen, a Esada i trogodišnja Nermina imaju i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nermin ne radi jer se brine o bolesnoj supruzi Esadi kojoj je postavljena dijagnoza postporođajne depresije i psihoze. Djevojčica Nermina ima odstupanja u razvoju i probleme psihomotorike, ne hoda i ne govori.

Prije nekoliko mjeseci obratili su se za pomoć načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je odlučio odmah reagovati.

Sekretarka organa državne službe Alma Destanović stupila je u kontakt sa humanitarnim udruženjem Oslonac koji se bave ovom problematikom i našla najbolje rješenje za njih.

Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je 20.000 KM za izgradnju kuće za porodicu Kičina, Općina Tešanj sufinansirala je sa 6.000 KM, a NHU Oslonac, koji je bio i nosilac projekta, izdvojio je 4.000 KM.

Za nepuna dva mjeseca kuća je sagrađena i Nermin, Esada i Nermina doživotno zbrinuti.

Sredinom jula počeli smo izgradnju kuće za porodicu Kičina i obećali im da će se useliti za dva mjeseca. Danas smo ispunili to obećanje, a ova porodica više nikada neće brinuti o tome gdje će živjeti i hoće li ih neko izbaciti na ulicu.

Gdje god možemo pomoći ugroženim ljudima, mi ćemo to kao lokalna zajednica učiniti: u Srebrenici, Tešnju, Čeliću…Sve je ovo naš narod i ne možemo ostati nijemi na njihove nevolje“, poručio je načelnik Hadžibajrić prilikom primopredaje ključeva. Dodao je da je Općina spremna nastaviti pomagati ovoj porodici i oko osiguravanja nedostajućih priključaka za objekat.

Saradnja sa Općinom Stari Grad je bila vrlo korektna, efikasna i brza. Od prvog našeg kontakta, kada nas je načelnik Hadžibajrić pozvao na sastanak, za svega 10-ak minuta dogovorili smo saradnju, načelnik je obećao pomoć, potpisali smo sporazum i krenuli s realizacijom“, izjavio je predsjednik Savjeta NHU Oslonac Edin Mujčić.

Osmjesi na licima Nermina i Esade najbolje svjedoče o tome koliko je ovo važan dan za njih.

Zahvalni smo svima za kuću koju smo dobili, a najviše Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću bez kojih ne bismo danas bili ovdje i moja porodica ne bi ovako brzo dobila krov nad glavom. Živimo jako teško, ja ne radim, jer sam se posvetio brizi za suprugu i kćerku.

Teško je, ali moram sve izdržati radi njih dvije. Svako živi za svoje dijete, pa tako i ja. Kad vidim njen osmijeh mene svi problemi u momentu prođu i tako je bilo od njenog rođenja“, ispričao je Nermin koji je izrazio zahvalnost i NHU Oslonac i svima koji su pomogli u izgradnji kuće.

Izgradnjom ove kuće moja velika želja je ispunjena, da dijete ima krov nad glavom, ali najveća želja mi je da moje dijete prohoda. Sve bih dao samo da je vidim da stane na noge, da krene u vrtić kako bih mogao raditi i ovisiti o svom radu i svojim rukama“, ispričao je Nermin svoju tešku životnu priču.

Za porodicu Kičina sagrađen je objekat dimenzija 5,5×8 metara, po sistemu “ključ u ruke”. Od donacija koje su ranije prikupili, Nermin je kupio zemljište u naselju Mekiš veličine 500 m2. Za NHU Oslonac ovo je 80. objekat koji su dosad izgradili za socijalno ugrožene, saopćila je Općina Stari Grad.