Foto: Arhiv

Milorad Dodik: “Slijedi neočekivani odgovor na odluku Ustavnog suda BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da entitet Republika Srpska ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao će će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

RS će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je iznio tvrdnju da Bosna i Hercegovina nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće.

Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje”, rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je naglasio da će izazvati takvu reakciju u RS-u “koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer RS-u nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje”.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske i da hoće da problematizuje sve što je “Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato Republici Srpskoj”.

Dodik: “Imovina je naša, nek’ zapamte da je naša”

Podsjetimo, Dodik je u prvoj reakciji (jučer op. a.) rekao da “Sarajevo pokušava neustavno da ovlada onim što ne pripada BiH”.

Nazivaju se državom koja nije država. Ustavni sud je nakaradan sud, sve što sam ikada rekao najgore o tom sudu i sad bih ponovio.

Radi se o grupi ljudi koja je politički motivisana da nanesu probleme i naprave ovdje neki novi sistem koji nije moguć”, istakao je Dodik.

Dodik je kazao da imovina po “Dejtonskom sporazumu pripdada entitetima, da u Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH, te da na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što joj entiteti daju”.

Međutim, oni hoće da promijene tu paradigmu. Doveli su čovjeka koji nije izabran u SB UN, dovode strance u Ustavni sud i sa dva muslimana da kreiraju šta hoće”, rekao je Dodik.

Dodao je da Ustavni sud BiH počiva na principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Dodik je poručio da imovina pripada Republici Srpskoj.

Imovina je naša i nek` zapamte da je naša, bez obzira šta misle i pokušavaju da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu poruku da ima neko ko ne poštuje Ustavni sud, a sam taj sud ne poštuje Ustav. Kako da poštujete nekog ko ne poštuje Ustav?” upitao je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šestdelegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, saopćili su iz Ustavnog suda BiH.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.