Njemački ambasador ipak dobio agreman, pitanje je da li će Dodik povući vitalni interes

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici nakon glasanja, sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH Milorad Dodik) donijelo Odluku o davanju agremana izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Ova tačka je bila na dnevnom redu 29. redovne sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas, na 157. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, nije postignut konsenzus o ovoj odluci iz oblasti vanjske politike, u skladu sa članom 42., st. (3) i (4) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 i 22/14), član Predsjedništva BiH Milorad Dodik navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.