Predložen pritvor za osumnjičenog Admira Arnautovića Šmrka

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog koji je uhapšen u akciji MUP-a KS, a po nalogu Tužilaštva BiH.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičenog Admira Arnautovića, zvanog Šmrk, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranjem novca iz KZ-a BiH, te krivično djelo nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda iz KZ-a Federacije BiH”, pojasnili su iz Tužilaštva BiH.

Nagasili su da su u okviru istražnih aktivnosti prikupljene informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih sredstava “kokain”, “spid” i “marihuana” sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima.

U Sudu BiH održano je ročište na osnovu prijedloga na kojem je tužilac prezentovao pritvorske razloge u ovom predmetu.