Preliminarni rezultati Koalicije “Pod lupom”: “Zabilježene 1.202 nepravilnosti, polovinu napravili SNSD i SDA”

Koalicija “Pod lupom” danas je održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni preliminarni rezultati.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić na današnjoj pres konferenciji pozvao je građane da izađu na izbore.

Svjedoci smo da je na proteklih 4-5 izbora došlo do trgovine biračkih mjesta. Politički subjekti još uvijek nisu shvatili izbore kao jedini način da građani biraju. CIK je reagirao i izrečene su kazne. Bez obzira na sankcije, političke stranke i dalje mijenjaju biračke odbore“, rekao je Šehić.

Kako je navedeno, zabilježene su 1.202 izborne nepravilnosti i 99 različitih propusta u radu.

Analiza svih prijava pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na SNSD (166), SDA (158), SDP (71), HDZ (56) i SDS (26). Na SNSD i SDA otpada skoro polovina svih nepravilnosti“, rekao je direktor projekta Koalicija “Pod lupom” Dario Jovanović.

Najviše nepravilnosti odnosi se na preuranjenost zabranjenu kampanju prije zvaničnog početka iste.

Zloupotreba javnih resursa je sljedeća najčešća nepravilnost. Zabilježena su 384 slučaja:

– SNSD 109;

– SDA 81;

– HDZ 38;

– SDP 36;

– Stranka za BiH 18.

Zabilježene su i podjele jednokratne pomoći penzionerima, osobama s invaliditetom, civilnim žrtvama rata, korisnicima boračke naknade, pomoći mladima sve s realizacijom do 2. oktobra.

Neprimjeren govor u kampanji 23 općine i grada. Većina se odnosi na izrazito neprimjeren sadržaj na društvenim mrežama, botovi, i lažnih profila. Kupovina glasova i pritisci na birače zabilježeni u 27 slučajeva.

Nuđenje novca u zamjenu za glas ili pritisci na zaposlene zabrinjava, dogovori o kupovini glasova su opće prihvaćeni. Ovakve pojave su krivična djela“, poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Zabilježeno je i 65 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima i to u 36 općina i gradova.

To se dešava kada politički subjekti nemaju nikakvo djelovanje, nemaju općinske odbore, nemaju službene prostorije, imaju samo po jednog kandidata na listi, niti se planiraju ozbiljno uključiti u izbornu utrku“, kazali su na konferenciji.

Izrečene su sankcije za Jablanicu, novčane sankcije za političke subjekte od po 4.000 KM, te sankcije za lica 1.000 KM i zabrana rada u programima na period od 4 godine.