SAD odgovorile Putinu na najave: “Mobilizacija i referendum su znak slabosti i neuspjeha”

Referendum o pripajanju ukrajinske oblasti Luhansk Rusiji najavljeni za kraj septembra, te djelimična mobilizacija koju je u srijedu najavio ruski predsjednik Vladimir Putin su znakovi slabosti i neuspjeha.

Ovo je kazala američka ambasadorica u Kijevu Bridget A. Brink neposredno nakon obraćanja ruskog predsjednika.

Lažni referendum i mobilizacija znakovi su slabosti i ruskog neuspjeha. Sjedinjene Američke Države nikada neće priznati rusko pravo na navodno anektiranu ukrajinsku teritoriju, te ćemo nastaviti da stojimo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, navela je ambasadorica.

Povodom nezaustavljivog prodora ukrajinskih odbrambenih snaga na teritoriju koja je pod kontrolom ruskih i separatističkih snaga, Luhansk oblast je objavila kako će održati referendum od 23. do 27. septembra u nadi da će ukrajinske snage i zapad prestati sa napadima nakon što Rusija o formalno pripoji tu oblast svojoj teritoriji, a po ugledu na Krim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je održao jednosatno obraćanje naciji u kojem je pozvao na “djelimičnu mobilizaciju”.

Zapad pokušava uništiti Rusiju. i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini.

Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga”, rekao je Putin.

Mobilizacija počinje od danas 21. septembra”, najavio je Putin. Rekao je da je riječ o “djelimičnoj mobilizaciji”.

Naglašavam da je riječ o djelimičnoj mobilizaciji. Samo oni koji su u pričuvi bit će mobilizirani. Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru. I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštititi ćemo ga. Ne blefiram!”, dodao je.

Ukaz je potpisan. Parlament će biti informisan o mjerama koje su potrebne za izvođenje djelimične mobilizacije.

On je dodao da će Rusija podržati odluku koju budu donijeli stanovnici Donbasa, Zaporožja i Hersona.

Prema riječima Putina, Zapad je “prešao svaku granicu”.