SDA ponovo trgovala biračkim odborima, policija istražuje slučaj u Bihaću

Još jedan pokušaj trgovine biračkim odborima zabilježen je u Bihaću, a cijeli slučaj istražuje policija.

Naime, kako piše Raport, SDA i POMAK, stranka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, pokušale su trgovati biračkim odborima te instalirati svoje ljude kako bi lakše upravljale izbornim procesom.

Jedna članica Gradske izborne komisije prijavila je ovaj slučaj, tvrdi Raport.

Nju je saslušala policija Bihaća, gdje je ona detaljno opisala šta se dešavalo, ali i kakve su malverzacije SDA i POMAK pokušali sprovesti.

Iste nepravilnosti ona je prijavila i Gradskoj izbornoj komisiji Šemsudinu Musliću.

Paralelno s tim, policija obavlja dalje istražne radnje.

Podsjetimo, Centralna izborna komsija (CIK) Bosne i Hercegovine smijenila je prije dva dana Ademira Alibašića, predsjednika biračkog odbora u mjestu Jelačići Općina Jablanica jer je on član SDA, a u birački odbor je ušao u ime SNSD-a što je protuzakonito.

Istovremeno, Alibašić je zbog toga kažnjen s 1.000 KM, zabranjen mu je rad u biračkim odborima na četiri godine, a SDA i SNSD s po 4.000 KM.

Inače, mogućnost da se pojedinci i politički subjekti kazne po ovom osnovu stvorena je tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Naime u tim izmjenama ,a koje CIK već primjenjuje navodi se:

Zabranjeno je lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata kao i zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora ispred jednog političkog subjekta protivno odredbi člana 2.19 ovog zakona i to fiktivnim predstavljanjem u ime političkog subjekta kojem je mjesto u biračkom odboru pripalo sa ciljem pogodavanja drugom političkom subjektu kojem to mjesto u biračkom odboru nije pripalo. Ova zabrana primjenjuje se i na članove biračkog odbora“, navodi se u dopunjenom Izbornom zakonu BiH.