Foto: NFSBiH

SDA stranka: “Poništiti odluku koju je N/FS BiH donio pod proruskim političkim utjecajem”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagovali su na odluku Nogometnog saveta Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) da reprezentacija BiH igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom.

Kazali su da je tako odlučeno pod političkim utjecajem proruskih političkih aktera u BiH.

Iz SDA su naveli da se politika ne treba miješati u rad N/FS BiH, ali isto tako da se ni Savez ne bi trebao baviti politikom.

Odluka o igranju utakmice protiv Rusije nije sportska, vec isključivo politička. Uzimajući u obzir kontekst ruske agresije na Ukrajinu, evidentno je da je politička namjera, koja stoji iza ove odluke, da se nanese šteta ne samo ugledu N/FS BiH, našoj reprezentaciji, već i ukupnom ugledu države Bosne i Hercegovine.

To se ne smije dopustiti. SDA očekuje da organi NSFS ponište odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije”, naglasili su iz SDA.

Pozvali su sportiste, sportske radnike, ali i cjelokupnu javnost da izvrše pritisak na rukovodstvo N/FS BiH kako bi odluka bila poništena.

A funckioneri koji se umjesto sportom bave politikom uklonjeni iz rukovodstva Saveza”, zaključili su na kraju.

Podsjetimo, u trenucima kada su FIFA i UEFA uveli sankcije Savezu Rusije zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu, čelnici NS BiH su još jednom krenuli kontra svih kada su dogovorili prijateljski meč sa reprezentacijom Rusije.

Sa političkom pozadinom ili ne, činjenica je da su vodeći ljudi Saveza napravili novi pedalj podjele i nacionalni tim udaljili od navijača.