Sjedinjene Američke Države pozvale svoje državljane da hitno napuste Rusiju

Američka ambasada u Rusiji pozvala je sve američke državljane da hitno napuste Rusiju dok još postoje ograničene mogućnosti za to s obzirom na to da postoji opasnost da bi mogli biti regrutovani u rat u Ukrajini.

Upozorenje, koje je objavljeno na web stranici Ambasade SAD u Moskvi, navodi da je ruska vlada 21. septembra započela mobilizaciju svojih građana u oružane snage kao podršku invaziji na Ukrajinu.

Rusija može odbiti da prizna američko državljanstvo onima koji imaju dvojno državljanstvo, uskratiti im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spriječiti njihov odlazak iz Rusije i regrutirati one koji imaju dvojno državljanstvo za vojnu službu”, navodi se u saopštenju.

Mogućnosti komercijalnih letova su trenutno izuzetno ograničene i često su nedostupne u kratkom roku. Kopnene rute automobilima i autobusima su i dalje otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da napravite nezavisno aranžmane što je prije moguće.

Američka ambasada ima ozbiljna ograničenja u svojoj sposobnosti da pomogne građanima SAD-a, a uslovi, uključujući opcije prevoza, mogu odjednom postati još više ograničeni”, navodi se.

Podsjećamo građane SAD-a da pravo na mirno okupljanje i sloboda izražavanja nisu zagarantovani u Rusiji. Izbjegavajte sve političke ili društvene proteste i ne fotografirajte osoblje obezbjeđenja na ovim događajima.

Ruske vlasti uhapsile su američke državljane koji su učestvovali u demonstracijama”, dodaje se na kraju.

Isto uradile Poljska i Bugarska

Prije Sjedinjenih Država i Vlade Poljske i Bugarske pozvale su svoje državljane koji su još uvijek u Rusiji da hitno napuste tu zemlju.

Kako javlja Guardian, moglo bi se raditi o potezu povučenom u očekivanju još većih gužvi na graničnim prijelazima s obzirom na to da sve više ljudi bježi iz Rusije od mobilizacije za rat u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske je sinoć u priopćenju pozvalo državljane te zemlje da se “suzdrže od putovanja u Rusku Federaciju”.

Savjetuje se bugarskim državljanima koji se nalaze u Rusiji da “razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je prije moguće, koristeći trenutno dostupna prijevozna sredstva”.

I poljsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je slično saopštenje, javljaju poljski mediji.

U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti značajno otežana ili čak nemoguća.

Preporučujemo poljskim državljanima koji su na teritoriju Rusije da napuste njen teritorij koristeći dostupna komercijalna ili privatna prijevozna sredstva”, stoji u saopšenju.