Video/ Pogledajte cijelu debatu kandidata za Predsjedništvo Bećirovića, Izetbegovića i Hadžikadića

Federalna televizija ugostila je kandidate za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bećirović Denisa, Hadžikadić Mirsada i Izetbegović Bakira.

Kandidati su odgovarali na pitanja i diskutovali o temama poput vanjske politike, ekonomije, kooperacije sa drugim državama, odbrane, EU i NATO puta BiH…

Kada je riječ o vanjskoj politici BiH Bećirović je pitao Izetbegovića da li smatra da je dobro to što se svađa sa zapadnim ambasadorima, te naglasio da moramo imati oštar pristup kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije.

Pravosuđe u BiH mora početi raditi svoj dio posla. A ja imam i jedan konkretan prijedlog, da pravosuđe prvo nas ispita – tačno kolika nam je imovina, koliki su nam bili prihodi i ako ima jedna konvertibilna marka razlike, takvi nemaju šta da rade u politici.”

O tome koju će prvu zemlju posjetiti ukoliko budu u prilici, Izebtegović je rekao da će to biti Brisel.

Evropska unija, NATO u Briselu. Lobiranja, pazite, lijepa riječ. Da bismo recimo izdvojili sredstva na nivou države za lobiranje, onda bi se trebali dogovorili ili sa SNSd-om ili sa SDS-om, HDZ-om ko će lobirati, za šta i ko će ta lobiranja platiti. Nisu stvari nimalo jednostavne. Tako da preostaje da mi patrioti nađemo sredstva kako znamo i umijemo i da lobiramo. Ne bih rekao da će se to moći osloniti na budžete.”

Bećirović ističe da je prva destinacija direktno povezana sa strateškim vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Mi te ciljeve imamo postavljene i zato je vrlo jasno da su naše glavne strateške destinacije Vašington i Brisel. Moramo sređivati odnose u regionu i zato je jako važno da popravljamo odnose sa Zagrebom i Beogradom. Bez saradnje u regionu ne možemo se kretati ka punopravnom članstvu u EU.

Jako je važno reći da glavni problem u toj regionalnoj saradnji ipak nije u Bih, već u Beogradu i Zagrebu. Oni moraju da napokon shvate i da odustanu od teritorijalne pretenzije prema BiH. Moramo početi rješavati otvorena pitanja, ona se ne rješavaju.”

Hadžikadić navodi da bi njegova prva destinacija bile Srbija, Hrvatska.

Pozvao bih predsjednika Bidena da posjeti BiH, i nakon toga Brisel. Za lobiranje je tačno da je teško na državnom nivou jer ovisi i o HDZ-u i o SNSD-u ali je to samo potvrda činjenice da mi nemamo spoljnu politiku.”

Cijelu debatu pogledajte u nastavku.