Video/ Šire se šokantni snimci mobilizacije u Rusiji, odvode i 50-godišnjake i studente: “Imaš petero djece? Evo ti poziv”

Prvi dan prve ruske mobilizacije nakon Drugog svjetskog rata doveo je do svađa u vojnim centrima, pojavili su se i prvi znakovi protesta, a čini se i da bi Rusija mogla mobilizirati mnogo više od 300.000 novih regruta.

Uprkos uvjeravanjima da će Rusija regrutirati muškarce koji su nedavno služili vojsku i imaju borbeno iskustvo, aktivisti su ukazali na brojne slučajeve muškaraca u 50-ima koji su dobili pozive za mobilizaciju.

Jedna je žena rekla da je njen 52-godišnji rođak dobio poziv netom prije nego što je Putin najavio mobilizaciju.

Snimci i svjedočanstva iz cijele Rusije pokazuju regrutiranja većeg broja muškaraca čak i u malim gradovima, što sugerira da bi brojke mogle biti daleko veće.

U Nerjungriju, drugom najvećem gradu u Sahi, poznatom i kao Jakutija, pojavila se snimka koja prikazuje desetke muškaraca okupljenih na nogometnom stadionu Gornjak, ukrcanih u autobuse koji idu prema regrutnim centrima, kao i uplakane članove njihovih porodica. Mnogi muškarci su u 30-im i 40-im godinama.

U Dagestanu se pojavio video koji prikazuje ljude koji se svađaju sa službenicom koja se zalaže za mobilizaciju. Rekla je da se njezin sin bori u Ukrajini od februara.

Vi se borite za budućnost svoje djece”, vikala je žena pred ljudima ispred općinske zgrade.

Nemamo ni sadašnjost, o kakvoj budućnosti govorite?” odgovorio joj je muškarac.

Moj djed se borio za svoju zemlju. Onda je bio rat, a sad više nije, to je politika”, rekao je muškarac koji je dobio poziv.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da policija uručuje pozive za mobilizaciju zatvorenicima. “To nije kršenje zakona”, rekao je.

Jedan video prikazuje više od 100 potencijalnih regruta postrojenih iza aviona An-12 u zračnoj luci u Hurbi u dalekoistočnoj regiji Habarovsk.

Aktivisti iz Burjatije kažu da ne razumiju zašto lokalni dužnosnici regrutiraju tako agresivno i zašto se studentima na lokalnim univerzitetima obavijesti o mobilizaciji dijele dok sjede na nastavi.

Jedna žena u malom selu u regiji Zakamenski u Burjatiji, u istočnom Sibiru, rekla je da je prvi put osjetila da nešto nije u redu kada su psi počeli lajati oko ponoći.

U selu od 450 ljudi seoski poglavar je hodao od kuće do kuće, nastojeći podijeliti više od 20 poziva za vojnu službu.

Dok su se muškarci okupljali prije polaska, rekla je, neki su pili votku, dok su se drugi grlili i govorili jedni drugima da se čuvaju. Žene su plakale i križale se pred malim minibusom koji je odvezao muškarce.

“To nije djelimična mobilizacija, to je stopostotna mobilizacija”, rekla je Aleksandra Garmažapova, predsjednica Fondacije Slobodna Burjatija, aktivističke skupine koja je izvijestila o mobilizaciji u regiji.

Dan prije, rekla je, ona i njezini kolege primili su više od 3000 izvješća o pozivima na mobilizaciju ili nacrtima dokumenata, isporučenima u Burjatiju u manje od 24 sata nakon što je Vladimir Putin objavio početak djelomične mobilizacije.