Video/ Ugledni američki CBS u jutarnji program uvrstio pjesmu “Ne volim te Alija”

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica i književnica iz BiH koja živi u SAD, oglasila se na Facebooku gdje je pisala o incidentu koji se dogodio na kanalu TV kuće CBS.

Naime, John Dabkovich koji radi jutarnji program CBS-a u Sakramentu, je u program uvrstio nacionalističku pjesmu Baje Malog Knindžeta “Ne volim te Alija”.

Šabić-El Rejes je željela podijeliti vijest da je Upravni odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike reagirao na ovaj incident koji glorificira genocid i ratne zločine izvršene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini tokom 1990-ih godina.

Navodi kako CBNA zahtijeva od CBS-a javno izvinjenje, ali i da sprovede istragu.

Zatraženo je i da srazmjerno rezultatima istrage John Dabkovich snosi odgovornost za glorifikaciju genocida koja inspiriše rasizam, ekstremizam i mržnju u SAD-u i globalno, da se od strane CBS-a pozovu predstavnici naše zajednice u SAD-u da se odradi obrazovna sesija sa svim slanovima CBS kolektiva u Sakramentu.

Traži se i da se obezbijedi segment u kojem bi članovi naše zajednice educirali publiku o genocidu nad Bošnjacima jer je to u interesu, ne samo Bošnjaka Amerikanaca, nego kompletne američke publika.

Jedino na ovaj način, kroz edukaciju, se mogu izbjeći ponovne greške“, napisala je Šabić-El-Rayess.

Ona je dodala da Kongres Bošnjaka odrađuje fantastičan posao u SAD u educiranju javnosti i zastupanju interesa Bošnjaka Amerikanaca.