Ako trošite oko 50 KM mjesečno, koliko ćete trošiti ako se budete grijali na struju?

Trenutna situacija je takva da je naš elektroenergetski sistem stabilan, zadovoljava potrebe građana, a veliki dio struje izvozimo na tržište Evropske unije.

Međutim, strahovito variranje cijena u građanima budi osjećaj straha i pitanje: Kako se grijati ove zime?

Na cijenu gasa ne možemo uticati, ali nadležni mogu na cijenu peleta ili električne energije. Ipak struka je skeptična – povećana potrošnja električne energije znači mnogo veće cijene, ali i opasnost jer je većina instalacija u stambenim zgradama dotrajala.

U januaru 2009. godine, Rusija i Ukrajina su u potpunosti obustavile isporuku plina za Bosnu i Hercegovinu. Epilog – povećana potražnja za električnim grijalicama i pećima na čvrsta goriva.

Zaliha gasa bilo je za sedam dana, a iz EPBiH tada su kazali da raspolažu dovoljnim zalihama električne energije. U slučaju istog ili goreg scenarija, je li grijanje na struju isplativo, ako su nam instalacije i uređaji dotrajali i neefikasni?

Tada imamo ovaj problem kućnih instalacija, ali i problem distributivne mreže koja sigurno ne bi mogla podnijeti ta velika opterećenja, a s druge strane to bi smanjilo izvoz konkretno EPBIH i morala bi povećati cijene čak i prije ovih neformalnih najava od nove godine.

To bi u prevodu značilo 2.500 maraka za sezonu grijanja da bi potrošili po trenutnim cijenama”, kaže Nihad Harbaš, energetski ekspert i konsultant u “Logic Advisory” za BHRT.

Što znači ako je neko koristio 50 KM struje za osnovne stvari u stambenom prostoru, rerna, frižider, bojler, u ovom slučaju prelazak na sistem zagrijavanja stambenog prostora to bi bilo puno više i to se mjeri u stotinama KM”, smatra Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Iz Elektroprivrede BiH već su apelirali građanima da trebaju tražiti od vlada kantona i općina da subvencioniraju grijanje.

Što se tiče EPBiH, struje će biti, ali neće biti za grijanje po ovim cijenama. Preporučujemo građanima neka dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na struju”, rekao je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH.

Uprkos upozorenjima, građani kupuju grijalice, jer je pelet preskup. Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. oktobra ove godine.

Stručnjaci apeliraju da odluka treba biti produžena do kraja sezone grijanja, naročito peleta, jer je to jedna od alternativa za stanovništvo.

To će omogućiti da cijena tog energenta bude niža za privredu, institucije, stanovništvo, i da će ljudi i dalje ostati na tom domaćem energentu i neće prelaziti na električnu energiju koja je jeftina za stanovništvo, sve do trenutka dok se ne naprave neki novi tarifni sistemi o čemu se razmišlja u obje Elektroprivrede”, rekao je Ljubiša Tanić, predsjednik Područne Privredne komore Istočno Sarajevo.

Sve su to varijante ukoliko ostanemo bez glavnog energenta – gasa. Kada je u pitanju cijena, povećanje je neminovno već naredni mjesec, kaže struka.

Snabdijevanje gasom zavisiće od stavova EU i ograničenja cijena nafte i gasa. Ali niko ne smije prognozirati da li će snabdijevanje biti sigurno.

Zalihe energenata nemamo ni u Bosni i Hercegovini niti u skladištima susjednih zemalja. Iako prognoze za predstojeću zimu nisu dobre, vlasti nisu ponudile konkretna rješenja, za koje je možda i kasno jer je zima već pokucala na vrata.

Iako se na prvu činilo kao idealno rješenje, stručnjaci su jasni – grijanje na struju značit će kolaps sistema.