Vojnici oružanih snaga BiH s najvišim ocjenama ispunili NATO standarde

Najviše ocjene dobila je Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, što znači da je potpuno borbeno spremna prema standardima koje je uspostavio NATO savez.

Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio da je time uspješno završena provjera jedinica jer je pored ove jedinice izvršeno reocjenjivanje još dva voda (vojna policija i vod za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava) koja su također dobile odlične ocjene.

Ocjenjivanje se vrši u pet područja i to pripreme, operacije, podrška, komunikacije i administracija. Vojnici su imali 2.100 zadataka koje su morali završiti pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja, a 1.118 pripadnika Oružanih snaga iz tri voda ocjenjivano je u četiri dana.

Ovakve ocjene znače da je 10 posto personala Oružanih snaga ocijenjeno odličnom ocjenom, odnosno potpuno borbeno spremno.

To je velika stvar jer mnoge, jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima, neke zemlje članice NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje“, kaže Podžić.

Pozvao je sve one koji nakon općih oktobarskih izbora budu dio izvršne i zakonodavne vlasti podignu ruku za rješavanje statutarnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH, da glasaju za budžet Ministarstva odbrane BiH kako bi vojnici bili moderno opremljeni.

Ovih dana svima je jasno šta znači kada je vojnik opremljen, najbolje to pokazuju ukrajinski vojnici. Sigurnost svake zemlje i države je broj jedan, kada nestane sigurnosti, primjer za to je Ukrajina, sve drugo ide u drugi plan“, zaključio je Podžić.

Ove sedmice na Manjači je organizirana vježba “Kombinirani napor 22” i NATO ocjenjivanje deklarirane jedinice Oružanih snaga BiH.