Ambasada SAD reagirala na prijetnje Zorana Čegara: “Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare”

Ambasada SAD u BiH je reagirala na prijetnje koje je Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a.

Pozvali su vlasti da “zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju da budu u mogućnosti da izvještavaju istinu”.

Američka ambasada je na Twitteru prenijela saopćenje Udruženja BH novinari uz komentar:

Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju da budu u mogućnosti da izvještavaju istinu. Sloboda štampe je neophodna za slobodna, demokratska društva“, naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Oglasio se FUP: Umjesto da osude prijetnje novinarima oni kritikuju medije

Federalna uprava policije oglasila se povodom nedavnih medijskih natpisa u kojima su visokopozicionirani policijski službenici dovođeni u vezu sa navodnim postupanjem protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Obzirom na nedavne medijske natpise u kojima su visokopozicionirani policijski službenici Federalne uprave policije dovođeni u vezu sa navodnim postupanjem protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, ovim putem obavještavamo javnost da Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te s tim u vezi ističemo da nećemo tolerisati bilo kakvo dokazano postupanje policijskih službenika u čijim radnjama se ostvaruju bilo kakva ponašanja kojima se krši Zakon o policijskim službenicima Federacije BiH, te drugi propisi koje u svom radu na otkrivanju najtežih oblika kriminaliteta primjenjuje Federalna uprava policije, a posebno na dokazana ponašanja u kojima se u subjektivna i objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima FBiH i/ili ZKP FBiH od strane naših službenika, neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u FUP.

Međutim, istovremeno ističemo da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani i u Zakon o policijskim službenicima Federacije BiH, te Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (“Službene novine Federacije BiH” broj 60/05 i 22/09), istovremeno obavještavamo javnost da je Federalna uprava policije poduzima mjere i radnje na provjeri pomenutih informacija koje su se pojavile u javnosti.

Ističemo da će svaka naša odluka u konkretnom slučaju biti zasnovana isključivo i samo na dokazima koji budu pribavljeni u toku internog postupka pred Jedinicom za profesionalne standarde, te biti rezultat dosljedne primjene principa vladavine prava zasnovanih na dosljednoj primjeni odredaba Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i odredaba ZKP FBiH. Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj.

U tom smislu možemo izvijestiti javnost da je tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem roku.

Svakako, nakon provedene istrage, a u ovisnosti od njenih rezultata rukovodilac organa i disciplinska komisija će donijeti odluke zasnovane na principima vladavine prava i pozitivnopravnim propisama, a u skladu sa svojim nadležnostima.

Neovisno o činjenici što objava u medijima povodom koje se referiramo, zaokuplja interes javnosti, ne možemo da ne primjetimo da ista, kao i medijske objave kojima je u posljednje vrijeme Federalna uprava policije neosnovano targetirana kao izvor navodnog nezakonitog postupanja i stvara pogrešnu sliku o zakonitom radu Federalne uprave policije.

U smislu prethodno iznesenog ističemo da će Federalna uprava policije, kao i do sada isključivo u okviru institucija sistema i u postupcima koji su za to propisani, braniti zakonitost svoga rada, te kao jedan od garanta vladavine prava i sigurnosti svih građana, poduzimati radnje na zaštiti prava svih građana, uz puno poštivanje svih standarda i načela pravičnog sudovanja, stremeći procesuiranju svih onih za koje prikupi dokaze da su postupali protivno pozitivnopravnim propisima, uključujući policijske i službenike Federalne uprave polIcije, ali istovremeno i poduzimati mjere i radnje kojima će štititi integritet postupaka u kojima postupa.

Federalna uprava policije je bila i ostala, garant vladavine prava, pravne i lične sigurnosti svih građana, te nezaobilazan faktor u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta, neovisno o tome o kome se u konačnici radilo”, navodi se u saopćenju FUP-a.

Aljoša Čampara podnio zahtjev za suspenziju Zorana Čegara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je zahtjev zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije Zorana Čegara.

“Postupanje iz nadležnosti rukovodioca Federalne uprave policije zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv policijskog službenika Zorana Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku i to zbog krivičnog djela ‘Prijevara’ iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je od zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojim je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan ‘ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine’ i da se mjera suspenzije može izreći ukoliko postoje ‘osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku’.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti osuđuje nasilničko ponašanje policijskog službenika Federalne uprave policije Zorana Čegara prema predstavnicima medija, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kojoj je načelnik Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije zaprijetio da će joj ‘isčupati grkljan’, kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao ‘četnikušom’.

Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva.

Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Federalni ministar unutrašnjih poslova poziva Jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Također, federalni ministar unutrašnjih poslova zatražit će od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju je predložen od strane zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana”, saopšteno je iz kabineta Aljoše Čampare.

BH novinari: Hitno sankcionisati Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari zahtijeva od Federalne uprave policije i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, zbog brutalnih prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva!

Radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili potrebne informacije.

U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke.

Razgovor sa novinarima Čegar je završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao “četnikušom“.

Sličan napad na novinare CIN-a se ponovio jučer ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje je Zoranu Čegaru počelo suđenje za krivično djelo prevare.

Nakon što je novinarka CIN-a zatražila od Čegara komentar, on je burno reagovao i zaprijetio: “Nemoj da ti grkljan iščupam!“.

Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti!

Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu i zahtijeva hitno reagiranje federalnih policijskih struktura! U najmanju ruku, navedeni postupci prema našim kolegama zaslužuju trenutnu suspenziju Zorana Čegara sa funkcije koju obnaša.

Ako FUP i federalni ministar Čampara već nisu našli za shodno da reagiraju zbog činjenice da je optužnica protiv Čegara zbog krivičnog djela prevare podignuta još 2019. godine u Hrvatskoj, pravdajući se kako za to „nisu znali“ jer ih „Čegar o tome nije obavijestio“ (?!), onda bi valjda brutalne prijetnje i nasilničko ponašanje prema novinarima trebale biti dovoljan razlog da se takva osoba razriješi službene dužnosti, a potom i sankcioniše u skladu sa zakonom.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima prijavit će ovaj slučaj Federalnoj upravi policije, kao i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, te insistirati na sankcionisanju policajca Čegara i njegovom procesuiranju zbog napada i ugrožavanja sigurnosti novinara.

Objavljen snimak kako Zoran Čegar prijeti i psuje novinarima CIN-a

Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), došao je jučer na Općinski sud u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika “Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.

Ne smatram se kriv, prema optužnici“, rekao je Čegar na Sudu.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća.

Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru.

Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni.

Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je šef Uniformisane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali.

Međutim, nakon što je priča objavljena, ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Aljoša Čampara je najavio istragu kako bi se utvrdila Čegarova odgovornost.

Ukoliko je ovo tačno sve, onda mislim da se radi, stvarno, o jednoj apsurdnoj situaciji gdje je protiv čovjeka podignuta optužnica za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policijskih službenika“, rekao je Čampara.

Odvjetnica Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da se suđenje zatvori za javnost jer mu štete medijski natpisi, budući da se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku te da on može odgovoriti izvan Suda na pitanja novinara. Sud o njihovom zahtjevu nije donio rješenje.

Novinari CIN-a su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku: “Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”