U BiH jeftini letovi će biti samo iz Tuzle: Uvode se nove linije, letit će se u pet država

Aviokompanija Wizz Air će, kako je ranije najavljeno, od prvog novembra ukinuti bazu u Sarajevu.

To će značiti povećanje obima posla na Međunarodnom aerodromu Tuzla, ali i mogućnost otvaranja novih linija, kažu iz menadžmenta. U Tuzli već postoje dva bazna aviona sa 14 destinacija.

Zatvaranje baze Wizz Aira na Međunarodnom aerodromu Sarajevo će značiti povećanje obima posla za 15 do 20 posto na tuzlanskom aerodromu. To podrazumijeva i vraćanje linije za Nizozemsku, javlja BHRT.

To je Eindhoven koji je u januaru ove godine bio prebačen na Aerodrom u Sarajevo, sad se vraća ovdje, tako da kapacitet za novembar je kao i u ljetnim mjesecima, što inače nije bio slučaj”, kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iz Wizz Aira su naveli da svoju mrežu brzo prilagođavaju promjenama na tržištu i potrebama kupaca.

U skladu s tim, za sada se fokusiramo na povećanje prisutnosti naše bh. baze u Tuzli, te ćemo stoga 1. novembra zatvoriti našu bazu u Sarajevu. Iz Sarajeva ćemo nastaviti letjeti do Abu Dabija i Londona. Pored toga, konsolidovat ćemo naše prisustvo u bazi u Tuzli i tamo ojačati našu poziciju”, poručili su iz aviokompanije.

Naveli su i da će dodavati nove letove sa Međunarodnog aerodroma Tuzla do Eindhovena.

Možemo da kažemo da će Wizz Air tokom zimsklog reda letenja letjeti sa našeg Aerodroma na 14 destinacija u pet država. Znači biće pokriveni Njemačka, Austrija, Holandija, Francuska i Švedska”, kaže Edina Šišić, rukovodilac Sektora saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Dok putnici više neće imati drugu mogućnost jeftinog letenja osim iz Tuzle, iz sarajevskog aerodroma za BHRT kažu da ova odluka neće utjecati na poslovanje. U bazi u Sarajevu radilo je više od 30 uposlenih kao kabinsko osoblje i niko neće ostati bez posla.

Mi ćemo dodatno školovati kadar zbog činjenice da bilježimo rast broja putnika i aviooperacija. Mi smo već u pregovorima sa drugim aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za otvaranje baze na aerodromu Sarajevo”, navode iz sarajevskog aerodroma.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla će prvog novembra za Beč poletjeti i prvi avion kompanije Rayanair, a za sada su planirani i letovi za Stockholm i Memmingem.

Dok iz menadžmenta aerodroma konstantno nastavljaju pregovore sa aviokompanijama o unapređenju letova, uveliko su u toku radovi na izgradnji atrija i kako je rečeno, do kraja godine ti radovi će biti okončani.