Američka ambasada u Ukrajini pozvala Amerikance da napuste Kijev, pogođen konzulat Njemačke

Ambasada SAD-a u Kijevu poslala poruku u kojoj se građanima SAD-a kaže da se sklone i napuste Ukrajinu ako to mogu učiniti na siguran način.

Rusija je pokrenula napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao i na vladine objekte u Kijevu i drugdje. Ruski kontinuirani udari u Ukrajini predstavljaju izravnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi”, navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada SAD-a poziva građane SAD-a da se sklone i napuste Ukrajinu sada koristeći privatno dostupne opcije kopnenog prijevoza kada je to sigurno”, dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, zgrada konzulata Njemačke u Kijevu oštećena je u jutrošnjem raketnom napadu na prijestolnicu Ukrajine, javlja Bild.

Kako Bild javlja, pogođeno je odjeljenje za vize.

Bivši predsjednik fondacije Bel u Kijevu Sergej Sumleni objavio je fotografije na Twitteru i pisao kancelaru Olafu Scholzu i ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je jutros reagirao na vijest o nekoliko eksplozija diljem zemlje, rekavši da Ukrajinu Rusi “pokušavaju uništiti”.

Istakao je da su mete civili.

Uništavaju naše ljude koji spavaju kod kuće u Zaporižji. Ubijaju ljude koji idu na posao u Dnjepar i Kijev. Zračna uzbuna ne jenjava u cijeloj Ukrajini. Pokušavaju nas uništiti i izbrisati s lica zemlje”, rekao je Zelenski.

Ima projektila koji pogađaju. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih”, rekao je.

Molim vas, ne napuštajte skloništa. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se i budimo jaki.”

Vitalij Kličko rekao je onima u Kijevu da jutros ostanu u skloništima dok se sirene za zračnu uzbunu nastavljaju nakon “nekoliko eksplozija”.

Dodao je da se “prijetnja nastavlja”.

Glavni grad su napali ruski teroristi! Rakete su pogodile objekte u centru grada (u okrugu Ševčenik) i u okrugu Solomjan. Zračna uzbuna, a samim time i prijetnja, traje.

Apeliram na sve stanovnike glavnog grada: za vrijeme uzbune ostanite u skloništima. Ako nema hitne potrebe, bolje je ne ići danas u grad”, objavio je.

U Kijevu se u međuvremenu čulo više eksplozija. Dojave o eksplozijama stižu iz cijele zemlje. Čini se da je ovo najrašireniji niz ruskih napada od prvih sedmica rata.

Ukrajinski ministar odbrane danas je rekao da “hrabrost njegove zemlje nikada neće uništiti projektili terorista, čak ni kada pogode srce glavnog grada”.

Pišući na Twitteru, Oleksij Reznikov je rekao: “Niti će uzdrmati odlučnost naših saveznika. Jedina stvar koju nepovratno ruše je budućnost Rusije – budućnost globalno prezrene odmetničke terorističke države.”

Oko pet osoba izgubilo je život u ruskom napadu na Kijev.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, također je istaknuo da je u napadima ozlijeđeno 12 osoba.