Spreman novi zakon o sportu KS, jasno definisano kako će se sport u budućnosti finansirati

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić danas je na konferenciji za medije govorio o nacrtu Zakona o sportu KS.

Ova zakon bi trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru kada se oformi po sastavljanju nove skupštinske većine kantona.

Nacrt Zakona o sportu ima sedam poglavlja: opšte odredbe; organizovanje sporta; sportska takmičenja i priredbe, sportski objekti, suzbijanje nedoličnog ponašanja i informatika u sportu; finansiranje sporta; nadzor nad provođenjem zakona; kaznene odredbe; prelazne i završne odredbe.

Zakon je veoma temeljito urađen, sadrži 198 članova i apsolutno tretira sva pitanja koja se tiču sporta”, rekao je Samir Avdić.

Nacrt zakona mogao bi riješiti ono što je za sada možda i najveći problem sporta, iako ne na nivou Kantona Sarajevo, a to je finansiranje.

Upućeni ste da Kanton Sarajevo, Vlada KS i resorno ministarstvo kulture i sporta je u mnogo slučajeva u protekle dvije godine otkako sam ja ministar, aposolutno reagirali na sve potrebe koje su imale naše, kako državne selekcije, tako pojedinci, klubovi i Kanton Sarajevo je bio taj koji je, mogu slobodno reći, održavao sistem sporta, ne samo na teritoriju na kojem mi imamo nadležnost, nego i mnogo šire. Moram reći zaista da se ponosim tim”, rekao je ministar kulture i sporta KS.

Dodao je kako je u nacrtu jasno definisano kako će se sport u KS ubuduće finansirati.

Kanton Sarajevo je također donio odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture od javnog interesa, a to je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, jevrejsko kulturno, prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija”, Vijeće bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH i srpsko građansko vijeće “Pokret za ravnopravnost”.