CIK ažurirao glasove za Kanton Sarajevo: SDA ponovo ispred NiP-a nakon prebrojanih glasova pristiglih poštom

Prošlo je tačno 14 dana otkako su zatvorena biračka mjesta i otkako je počelo brojanje glasova.

Ni nakon tih dugih 14 dana ne znamo zvanično ko će građane zastupati u Skupštini Kantona Sarajevo.

Da se razumijemo, na osnovu skoro 90 posto prebrojanih glasova zapravo znamo, ali se još neke bitke vode za Kanton Sarajevo, kao naprimjer ko će imati više mandata, da li će NES osvojiti mandati, da li će Za nove generacije imati dva mandata, itd.

Sve to ne možemo znati dok zvanično ne budu uneseni svi podaci s biračkih mjesta, a kako je počelo to uskoro vjerovatno nećemo ni saznati.

Kanton Sarajevo je na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije danima “zakucan” na 88,56 posto prebrojanih glasova, ali su se danas blago pomjerili rezultati nakon prebrojavanja glasova pristiglih poštom, te glasova građanima koji su glasali putem mobilnih timova.

Sudeći prema tome da su glasovi poštom najviše prebrojani možemo slobodno konstatovati da je dijaspora promijenila poredak.

Kako rezultati izgledaju danas?

Između Naroda i Pravde stanje se promijenilo u odnosu na posljednje ažuriranje, pa je NiP sada iza SDA koja mu bježi za oko 300 glasova. 

Narod i Pravda sada ima 34.247 glasova, a SDA  34.545.

Slijedi ih SDP sa  28.984 glasa, Stranka za BiH sa 24.064 glasa, Naša stranka sa 21.632 glas, DF sa 16.741 glasova.

Dijaspora je najviše glasova dala Stranci demokratske akcije, koja je nakon 2.000 prebrojanih glasova putem pošte zabilježila najveći rast.

Još uvijek traje “mrtva bitka” između novoosnovanog pokreta “Za nove generacije” i NES-a.

Da budemo precizniji ZNG se bori za dva mandata, dok se NES bori za jedan mandat. Sve zavisi od toga da li će NES preći prag od tri posto, a danas je ispod tog praga.

Ipak, da malo zakomplikujemo, nije sve tako prosto. Također, za ZNG da bi dobila još jedan mandat također je bitno i da je DF ne pređe za tri puta više glasova, što je u ovom trenutku teško izvodivo.

“Za nove generacije” imaju 7.035 glasa, dok NES broji 5.536 glasova i kao što smo naveli na pragu su. Da budemo precizniji na 2,97 posto su i vrlo je moguće da će ostati bez mandata.

Savez za bolju budućnost je i dalje na istom, daleko ispod tri posto i sasvim je jasno da neće osvojiti mandat.

Foto: CIK BiH
Foto: CIK BiH

SDA ostala bez 20.000 glasova u Kantonu Sarajevu, Naša stranka bez 6.000, Efendić preporodio SBiH

Najzanimljiviji je svakako pad Stranke demokratske akcije u odnosu na 2018. godinu, i to ne baš mali, nego skoro pa za polovinu glasova koliko imaju sada.

Ali hajde da budemo precizni, SDA stranci fali nešto manje od 20.000 glasova nego prije četiri godine.

Tada je upisala 52.675 glasova, a sada tek 33.708.

SDA je te godine bila uvjerljivo najjača stranka u KS, a na drugom mjestu je bila stranka Narod i Pravda sa oko 30 hiljada glasova.

Sada je obrnuta situacija i NiP je prvi po broju glasova trenutno.

Gdje su nestali glasovi SDA?

Dovoljno je da pogledamo koliko su pojedinci u Stranci demokratske akcije imali glasova te 2018. godine i odgovor na pitanje gdje su nestali glasovi će biti jasan sam od sebe.

Ubjedljivo je tada prvi bio Semir Efendić koji je imao čak skoro 31.000 glasova, dok je drugi bio Aljoša Čampara sa skoro 11.000 glasova. Treća na listi bila je Jasmina Biščević- Tokić i nije imala niti približno toliko glasova, već tek oko 3.000.

Ako uzmemo u obzir da je Efendić i sada imao na nivou cijelog kantona najviše glasova, a Aljoša Čampara ove godine ispred NiP-a također zavidan broj glasova onda shvatimo gdje je najveći gubitak SDA.

Prošli izborni ciklus Stranka za BiH nije ostvarila nikakav rezultat, te je Efendić doslovno preporodio i sada je povukao za ovu stranku skoro 20.000 glasova.

Efendić cilja na premijersku fotelju, a ukoliko je ne dobije ponovo će izigrati povjerenje glasača i prepustiti svoje mjesto u Skupštini KS nekome drugome, a nakon što je zaradio i još nekoliko mandata stranci, vjerovatno četiri.

Naša stranka također zabilježila ogroman pad, gdje su nestali njihovi glasovi?

I Naša stranka je jedna od onih koje ovaj izborni ciklus ne mogu da se pohvale rastom, iako to rade…

Tada je NS imala 27.905 glasova, a ovaj izborni ciklus tek 21.249 i nalaze se iza Stranke za BiH.

Dakle jedan čovjek iz Stranke za BiH (Efendić) je imao skoro isti broj glasova kao i cijela Naša stranka…

Tada je nosilac liste bio Damir Marjanović koji je nakon kongresa ove stranke izašao, ponijevši mandat koji je koristio kao nezavisni zastupnik. Osvojio je tada čak 13.134 glasova i čak 10.000 više nego druga na listi – Vildana Bešlija.

Sada je Marjanović osnivač stranke “Za nove generacije” ispred koje je bio i kandidat, tako da je veliki broj glasova Marjanovića otišao tu umjesto Našoj stranci.

Također, Naša stranka se ne može pohvaliti kao druge stranke svježim licima nego na plakatima i na prvim mjestima na listama uvijek gledamo ista lica. I tako godinama. Možda je i to bila greška stranke.

Sada je nosilac bio aktuelni premijer Kantona Sarajevo osvojivši 9.827 glasova, dok je u 2018. godini imao nešto manje od 3.500 glasova. Vildana Bešlija je ostala otprilike na istom, a drugi se nisu previše proslavili.

Ova stranka će u Skupštini imati vjerovatno tri mandata, dok se za četvrti još uvijek bori.

Šta je sa SBB-om?

Sasvim očekivani, reklo bi se, debakl doživio je Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića. I to na svim nivoima, ne samo na Kantonu Sarajevo.

Kada saberete lošu kampanju, nevjerovatno nekreativne slogane, neukus, kandidate koji su zabavljači (najblaže rečeno) na društvenim mrežama – dobijete krah.

Zanimljivo je da niti Mirvad Kurić koji je 2018. godine imao skoro 6.000 glasova ove godine je prebacio jedva 1.000.

Stranka je najavila da će se detaljno analizirati šta je doprinijelo lošem rezultatu, a ukoliko iko bude imao dovoljno hrabrosti da iznese da ne mogu bokseri, pjevači, rijaliti igrači biti kandidati onda se stranka može možda i oporaviti do lokalnih izbora.

Činjenica je da se u Skupštini radi ozbiljan posao, politika je ozbiljan posao, a građani su počeli da shvataju tu ozbiljnost i stranke trebaju da im predstave ozbiljne političare. Politika nije mjesto za Nusrete Laufere…

Jedina jaka karika ove stranke u prošlom mandatu ubjedljivo je bio Zvonko Marić koji je bio kandidat ove stranke za Parlament FBiH, a vjerovatno bi mogao da im donese mandat u Skupštini. Šteta je što ova stranka nije mogla više ovakvih ljudi da ponudi.

Stranci nije pomoglo ni to što su izašli iz “Šestorke” pa bili opozocija “Trojci” dok su se najveće i najbolje promjene dešavale za ovaj Kanton, a uz to i teško kritikovali rad Vlade koja je imala apsolutnu podršku građana iz pet glavnih i urbanih općina.

Začuđujuče je i da bivši ministar u Vladi KS Ismir Jusko nije mogao da prebaci više od 600 glasova…

Interesantna druga šansa DF-u

Demokratska fronta uspjela je izboriti, čini se za sada, još tri mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Očekivano je da ova stranka doživi veliki krah zbog plesa sa Strankom demokratske akcije.

Ozbiljnost koju su ponudili ove izbore, umjesto dosadašnje Bibije Kerle, poput Albina Zuhrića savjetnika Željka Komšića i nekadašnjeg generalnog sekretara Naše stranke kada je ova stranka pravila najveći rast, čini se da se isplatila.

Albin Zuhrić/ Foto: N. M. (Sarajevska sehara)
Albin Zuhrić/ Foto: N. M. (Sarajevska sehara)

Svakako da je ovoj stranci na svim nivoima najviše donio Željko Komšić.

“Mrtva bitka” za mandat

Još za kraj ostaje da se osvrnemo i na još jednu bitku koja se vodi za Skupštinu KS.

Osim NiP-a i SDA ko će biti prvi nakon što se prebroje svi listići, vodi se i bitka između novoosnovane stranke “Za nove generacije” i Narodnog evropskog saveza (NES).

Za nove generacije je najmlađa stranka na političkom nebu naše države, a već su napravili sjajan rezultat i imali jednu od najupečatljivijih kampanja.

Okupili su mlade i izuzetno obrazovane ljude koji su, dok su se drugi svađali, iznosili jasne korake i ciljeve. To im je svakako i donijelo rezultat.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Ova stranka se trenutno bori za drugi mandat u Skupštini, dok se NES, koji je već na lošem glasu, bori da osvoji barem jedan mandat.

NES za Skupštinu predvodi Haris Selmanović Harki, poznati ugostitelj – vlasnik nargila barova “Mahala”.

Praktično ova bitka izgleda ovako – ako NES bude iznad 3 posto i Selmanović uđe u Skupštinu “Za nove generacije” će izgubiti drugi mandat…

Haris Selmanović/ Foto: N. M. (Sarajevska sehara)
Haris Selmanović/ Foto: N. M. (Sarajevska sehara)

Koalicije… Ko će zaplesati sa SDA?

Da se dotaknemo i koalicija… Ulaskom NES-a u Skupštinu još bi se više usložnjila situacija, obzirom da nije jasno da li će ova stranka da se prikloni “Trojci” ili SDA struji.

Svakako vrijedi napomenuti da je ova stranka pružila podršku Denisu Bećiroviću i spada u onih 11 opozicionih stranaka.

S druge strane, Semir Efendić i SBiH će nositi prevagu… Efendić želi samo jedno, premijersku fotelju, a sve će se voditi oko toga da li će je dobiti i od koga.

Možda je i vrijeme da je dobije jer je ovo ko zna koji izborni ciklus gdje pokazuje da je definitivno političar sa najvišom podrškom građana.

Već je istakao da nije isključena koalicija sa SDA, a nije ni pružio podršku Denisu Bećiroviću nego Željku Komšiću.

Nermin Nikšić je s druge strane sazvao sastanak 11 opozicionih stranaka za 11. oktobar gdje će se razgovarati o saradnjama.

Svakako da je to još jedan razlog zašto su zanimljivi dani pred nama…