Dodikova poruka sarajevskoj policiji: “Nemojte nas tjerati da se isto ponašamo!”

Kandidat SNSD-a za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je potpuno neprihvatljivo ponašanje policije Kantona Sarajevo prema akreditovanim posmatračima SNSD-a ispred dvorane Zetra.

Zna se tačno šta su oni tamo radili i njihovo blokiranje i dodatno zadržavanje najoštrije osuđujem. Treba li po istom principu i policija Republike Srpske da tokom noći dodatno provjerava sva lica iz Federacije? Nemojte nas tjerati da se počnemo tako ponašati!”, naveo je Dodik na Twitteru.

Zamjenik predsjednika dobojskog Gradskog odbora SNSD-a Danijel Jošić kazao je Srni da ga je jutros ispred sarajevske dvorane “Zetra”, zajedno sa 15 posmatrača i članova ove stranke, policija blokirala i sat vremena saslušavala, “bez odgovarajućeg pojašnjenja”, te da se “ponašala bahato i drsko”.

Imajući u vidu da se na lokalitetu dvorane “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) nalazi Glavni centar za brojanje glasova sa posljednjih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo vrše pojačan obilazak navedenog lokaliteta u skladu sa svojim nadležnostima.

Tokom prethodne noći na parking prostoru u blizini pomenutog objekta uočena su tri putnička vozila i devet lica koja su, u skladu sa zakonskim ovlastima, policajci kontrolisali i izvršili odgovarajuće provjere.

O preduzetim mjerama i radnjama sačinili su službeni izvještaj, te je jedno od lica policijskim službenicima izjavilo da se na navedenom prostoru nalaze radi organizacije prevoza posmatrača koji prate proces brojanja glasova ispred jedne od političkih partija”, saopštili su iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije MUP-a KS.

Iz sarajevske policije “kategorički su odbacili” navode o bilo kakvom neprofesionalnom odnosu policijskih službenika o kojima su upoznati putem pojedinih medija i istakli da su policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupali u skladu sa zakonskim ovlastima.

Napominjemo da niko od zatečenih lica nakon predmetne kontrole nije pristupio u službene prostorije kako bi eventualno podnio žalbu na rad i postupke policijskih službenika”, zaključeno je u saopštenju MUP-a KS.