Foto/ Ulične lampe na Čengić Vili vs. ulične lampe u Reljevu

Općina Novi Grad Sarajevo implementira projekat izgradnje nove LED javne rasvjete i poboljšanja postojeće na 30 lokacija na prostoru općine, o čemu smo i pisali prošle sedmice.

Radovi su se izvodili u sklopu LOT-1 programa koji obuhvata izgradnju rasvjete u mjesnim zajednicama “Dobroševići”, “Reljevo”, “Zabrđe”, “Dolac” i “Buča Potok”.

Podsjetimo, zanimljivo u svemu tome je da su sva ova naselja prije dobila LED rasvjetu nego urbana naselja poput Čengić Vile i Otoke, ali i brojnih drugih.

Za primjer, tek dio Alipašinog Polja je dobio LED rasvjetu.

Rasvjeta je u ovim naseljima gorući problem i vrlo vjerovatno prva stvar koju će vam kazati građani, ali Općina do sada nije imala sluha.

Lani smo pisali i upozoravali na žalbe građana o mraku, a u tom trenutku su samo neke od uličnih lampi funkcionisale.

Druge ili nisu nikako radile ili su sijalice bile previše slabe i stare da su samo uzaludno trošile električnu energiju.

Istina je da su nakon naših pisanja nadležni obišli naselja i zamijenili sijalice koje nisu dugo potrajale, a već sutradan su neke prestale da rade.

U galeriji ispod možete uporediti kako izgledaju ulične lampe u naselju Čengić Vila, odnosno u Gradačačkoj ulici, a kako u Reljevu koji još uvijek nema ni asfalt, većinom jer nije ni potreban.

Građani krive načelnika Efendića, te smatraju da se Čengić Vila namjerno zaobilazi jer načelnik tu nema jako glasačko tijelo.

Čini se da je njihovo mišljenje ispravno obzirom da su naselja koja velikim dijelom nemaju asfalt dobila LED rasvjetu a Čengić Vila još nije.

Za tu namjenu Općina je izdvojila 100.000 KM, u okviru kojih će se izvršiti postavljanje oko 120 novih LED rasvjetnih tijela.

Ipak, iz Općine naglašavaju da je u toku javna nabavka za izbor izvođača radova na rekonstrukciji postojeće javne rasvjete u naseljima Čengić Vila, Dobrinja 1 i rasvjete duž šetnice Bulevar branilaca Dobrinje.

Izvođač radova je Konzorcij firmi “Nexen-Telinvest”, “Next energy” d.o.o. Banja Luka, a stručno tehnički nadzor nad izvođenjem radova sprovodi firma “Entazis konsalting” d.o.o. Sarajevo.