Sutra se obilježava godišnjica ubistva Vedrana Puljića, Horde Zla uputile oštru poruku političarima

Sutra će biti navršena 13. godišnjica od ubistva Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo koji je u Širokom Brijegu izgubio život u neredima koji su prethodili utakmici Široki Brijeg – FK Sarajevo.

Navijači FK Sarajevo, popularne Horde Zla, pozvale su sve pristalice i navijače tog kluba da sutra u 17 sati dođu na gradsko groblje Bare.

Tu će biti upriličeno odavanje počasti za momka koji je od svoje smrti postao simbol borbe protiv inertnosti vlasti i policije da razjasne njegovo ubistvo.

Posebnu poruku navijači kluba iz Titove 38b poslali su političarima.

Napominjemo sve aktere izbora da se sutra, 04.10.2022. navršava trinaest godina od ubistva Vedrana Puljića. Trinaest godina u kojima ste uradili ništa.

Osim predizbornih spomena kako biste pridobili valjda našu pažnju, pa kako niste uspjeli, prestao je i vaš spomen na Vedrana Puljića.

Naš spomen neće prestati sve dok zadnji od nas ide na utakmice našeg voljenog kluba, za koji je Vedran živio”, rečeno je između ostalog u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Za ubistvo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu niko nikada nije odgovarao.

Oliver Knezović oslobođen optužbi za ubistvo Vedrana Puljića

Oliver Knezović pravomoćno je oslobođen za ubistvo navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića u neredima koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu.

Županijski sud u Splitu u februaru ove godine je Knezovića proglasio krivim za izazivanje opće opasnosti, zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora, a morat će platiti i troškove postupka, objavio je Dalmatinski portal, prenosi Faktor.

Suđenje Knezoviću najprije je započeto u BiH, ali postupak je prebačen u Hrvatsku, jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu.

Optužnica je potvrđena, a onda je slučaj odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split.

Smatrali su, naime, da će rekonstrukciju na mjestu događaja lakše obaviti sud u Splitu, nego onaj u Zagrebu.

Te nedjelje oko 400 navijača FK Sarajevo, među kojima i Vedran Puljić, zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg.

Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe “Horde zla”.

Sat prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo.

Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Nakon sveopće drame sukob se završio, a epilog je bio jedan ubijeni i više povrijeđenih.

Zbog ubistva Vedrana Puljića i pokušaja ubistva više osoba uhapšen je Oliver Knezović.

Istu noć pobjegao je iz pritvora Policijske uprave Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade policijske uprave.

Knezović je naknadno uhapšen u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje, a 2017. godine došlo je do izmjene optužnice prema kojoj se on više nije teretio za navedeno djelo, već za pokušaj ubistva i opasnu radnju.