Gradsko vijeće Sarajeva odgodilo glasanje o proglašenju Zorana Milanovića nepoželjnom osobom

Gradsko vijeće Sarajeva odgodilo je glasanje o donošenju Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

Tokom rasprave, vijećnik Adi Škaljić rekao je da su u Deklaraciji korišteni izrazi koji nisu adekvatni za Gradsko vijeće.

Izraz da se Milanović ‘sabere’ nije primjeran. To nije način komunikacije kakav treba primjenjivati ovo Gradsko vijeće.

Također, spominju se uvredljive i nediplomatske izjave Milanovića prema BiH“,  rekao je Škaljić.

Vijećnik i predlagač Deklaracije Toni Vukadin rekao je da neće odustati sve dok se ne usvoji.

Očito je da nemamo konsenzus da je to ovaj tekst. Predlažem da odložimo raspravu dok se ne usaglasimo“, kazao je Vukadin.

Sa 23 glasa za usvojen je njegov prijedlog da se odgodi rasprava do usaglašavanja teksta.

Podsjećamo, u deklaraciji je navedeno da ponašanje Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne evropske zemlje kakva je Hrvatska.

Pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema BiH. Do tada, neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan“, navedeno je u deklaraciji.

Naglašeno je da će građani Hrvatske biti, kao i do sada, uvijek dobrodošli u Sarajevo.

Cijela Deklaracija:

“Gradsko vijeće Grada Sarajeva većinu izjava gospodina Zorana Milanovića, a koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, smatra neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države.

Ponašanje gospodina Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne europske države.

Izražavamo poštovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema gospodinu Milanoviću radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema Bosni i Hercegovini.

Izjave gospodina Milanovića neće nista dobro donijeti ni Hrvatskoj, a ni Bosni i Hercegovini, niti na bilo koji način doprinose regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu.

Zato pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini.

Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se gospodin Milanovic sabrati i promijeniti svoje ponašanje.

Do tada niko od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnosti, a što je inace uobičajena praksa prilikom posjeta šefova država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta.

O ovom stavu Gradskog vijeca Grada Sarajeva biti će obavjesteni državni organi Bosne i Hercegovine kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu.

Naglašavamo da će građanke i građani Republike Hrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada”, glasi cijela Deklaracija.