Gradsko vijeće Sarajeva razmatra hoće li proglasiti Milanovića nepoželjnom osobom

Gradsko vijeće Sarajeva na današnjoj sjednici razmatra donošenje Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Vijeća Grada Sarajeva su prisutna 23 od 28 vijećnika, što je dovoljno za neometan rad.

Podsjetimo, u Deklaraciji je navedeno da ponašanje Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne europske zemlje.

Pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema BiH. Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan”, navedeno je u Deklaraciji.

Naglašavaju da će građani Hrvatske biti kao i do sada uvijek dobrodošli u Sarajevo.

Cijela Deklaracija:

“Gradsko vijeće Grada Sarajeva većinu izjava gospodina Zorana Milanovića, a koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, smatra neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države.

Ponašanje gospodina Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne europske države.

Izražavamo poštovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema gospodinu Milanoviću radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema Bosni i Hercegovini.

Izjave gospodina Milanovića neće nista dobro donijeti ni Hrvatskoj, a ni Bosni i Hercegovini, niti na bilo koji način doprinose regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu.

Zato pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini.

Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se gospodin Milanovic sabrati i promijeniti svoje ponašanje.

Do tada niko od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnosti, a što je inace uobičajena praksa prilikom posjeta šefova država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta.

O ovom stavu Gradskog vijeca Grada Sarajeva biti će obavjesteni državni organi Bosne i Hercegovine kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu.

Naglašavamo da će građanke i građani Republike Hrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada”, glasi cijela Deklaracija.