Naredne sedmice počinje suđenje u predmetu “Dobrovoljačka”

Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano suđenje Ejupu Ganiću i drugima, koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti da su počinili ratni zločin 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Na teret im je stavljeno da 3. maja 1992. nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili kazniti izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u čevrtak, 27. oktobra, iznijeti završne riječi na suđenju Bobanu Inđiću.

Inđiću je suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom optuženih za odvođenje putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. i njihovo ubistvo na području Višegrada, ali je njegov predmet razdvojen nakon što je u Srbiji protiv njega pokrenut postupak zbog učešća u saobraćajnoj nesreći.

Na obnovljenom suđenju Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, koji su optuženi za zločine počinjene na području Prijedora, Tužilaštvo BiH će iznijeti završne riječi.

U novembru 2021. godine Sud BiH je Bilbiju i Adamovića proglasio krivim za nečovječno postupanje prema civilima u Bukviku, a oslobodio ih je, zajedno s prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Apelaciono vijeće Državnog suda je u julu ukinulo prvostepenu presudu potvrdivši njen oslobađajući dio, uz određivanje ponovnog suđenja.

Tužilaštvo BiH će iznijeti završne riječi i osvrnuti se na predložene materijalne dokaze Odbrane na suđenju Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, nekadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, koji se terete za prikrivanje dokaza u vrijeme kada je stradao Dženan Memić.

U utorak, 25. oktobra zakazana je statusna konferencija i početak glavnog pretresa Andriji Bjeloševiću, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, u najmanje četiri navrata, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti u Doboju.

Bjeloševiću se u odvojenom predmetu sudi sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Naredne sedmice će biti nastavljena suđenja za zločine počinjene u Višegradu, Goraždu, Prijedoru, Tesliću, Bužimu, Rogatici, Doboju, Bosanskoj Gradišci, Brčkom, Hrasnici, Zvorniku, Kalinoviku, Donjem Vakufu, Bratuncu, Ilijašu, Ključu, Bijeljini, Kotor-Varoši i Vitezu.